Zašto Nemce brine sastanak Putina i Trampa?

Izvor: RTS, 07.Jul.2018, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Nemce brine sastanak Putina i Trampa?

Nemački političari i stručnjaci za bezbednost sve više su zabrinuti da bi američki predsednik Donald Tramp mogao na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da preduzme akcije koje nisu koordinisane sa NATO-om.
Peter Bajer, koordinator vladajućih demohrišćana za transatlantske odnose, rekao je za medijsku grupu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Funke da države NATO-a nisu bile uključene u planiranje samita Tramp–Putin u Helsinkiju 16. jula.

"Velika je zabrinutost u Alijansi o sporazumima koje bi Tramp i Putin mogli da postignu", rekao je Bajer.
Tramp će pre susreta sa Putinom imati sastanke sa saveznicima iz NATO-a u Briselu i posetiti Britaniju, navodi Rojters.
Bajer strahuje da bi Tramp mogao da pusti Putina da "ga nadvlada" u Helsinkiju uz podsećanje na susret sa severnokorejskim liderom.
"Kim je do sad samo obećavao. Ne znamo da li je prestao sa obogaćivanjem uranijuma. Samo je Tramp pohvalio samit kao uspešan", rekao je Bajer.
Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije i bivši nemački ambasador u Vašingtonu, kaže da je moguće da Tramp odbije da potpiše kominike na samitu u Briselu, imajući u vidu šta je uradio na samitu G-7.
"Ne mogu to da isključim", rekao je u intervjuu za Velt.
Išinger, međutim, dodaje da je NATO sada u boljem stanju nego ikad.
Lider nemačkih liberala Kristijan Lindner kaže za Dojčlandfunk da ne veruje Trampu i da njegovi postupci po pitanju trgovine i bezbednosti nisu u dugoročnom interesu Sjedinjenih Američkih Država.
"On je previše promenljiv... Za 24 sata Tramp može da promeni svoju poziciju za 180 stepeni", rekao je Lindner.
Pozvao je Evropu da zauzme jedinstven stav kao najveća ekonomska zona i tako pruži kontratežu Trampu i Putinu.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   NATO,   NATO skup

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lavrov: Putin i Tramp će razgovarati o svemu

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2018

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, razgovaraće na predstojećem sastanku o Siriji i Ukrajini, kao i o svim drugim pitanjima o kojima budu želeli da razgovaraju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.. . „Biće razmatrana Sirija, biće razmatrana Ukrajina. Razgovaraće...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.