Tramp uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma

Izvor: Radio 021, 09.Mar.2018, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma

Američki predsednik Donald Tramp uveo je takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja svojih brojnih saveznika na čelu sa EU.

Tramp, okružen radnicima iz industrije čelika u Beloj kući je potpisao sporni proglas kojim se uvode visoke takse u jasnom skretanju ka protekcionizmu, 13 meseci od stupanja na dužnost. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao da je to bilo obećanje iz njegove predizborne kampanje.

Takse od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto za aluminijum stupiće na snagu za 15 dana.

U dugo isčekivanoj izjavi Tramp je rekao da SAD reaguje na "napad na našu zemlju" i da je višak uvezenog čelika i aluminijuma apsurdan i škodi američkim radnicima i industriji. On je rekao da je američka industrija "opustošena agresivnom spoljnotrgovinskom praksom".

"Za sada" će biti izuzete Kanada i Meksiko. Kako će se dalje stvari odvijati po ovom pitanju za te dve zemlje zavisiće od tekućih pregovora o reviziji Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Prema navodima jednog američkog zvaničnika sve zemlje pogođene taksama mogu da pokrenu razgovore sa SAD da i one pregovaraju o mogućem izuzeću.

Ova odluka će, kako se očekuje, izazvati jaku reakciju Evropske unije koja već nekoliko dana govori da bi trgovinski rat bio štetan za sve i da priprema uzvratne mere.

Evropljani izvoze čelik u vrednosti od oko pet milijardi evra i milijardu evra aluminijuma godišnje u SAD.

Trampova odluka doneta je istog dana kada je 11 zemalja sa dve obale Pacifika oživelo Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini (TPP) za koji se verovalo da je gotov pre godinu dana kada su se iz njega povukle Sjedinjene Države kao najuticajniji partner.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.