Malmstrem o taksama SAD na čelik: EU treba da bude izuzeta

Izvor: N1 televizija, 09.Mar.2018, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malmstrem o taksama SAD na čelik: EU treba da bude izuzeta

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem ocenila je da EU treba da bude izuzeta od taksi za uvoz čelika i aluminijuma koje je uveo američki predsednik Donald Tramp.

"EU je blizak saveznik SAD-a i nastavićemo da mislimo da EU treba da bude izuzeta iz tih mera", napisala je ona u Tviter poruci.

Ona je dodala da će >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << tražiti još razjašnjenja o tom pitanju u danima koji dolaze.

Predsednik Tramp je potpisao dokument kojim se uvode takse od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminijuma u SAD. 

Oštre kritike i republikanaca

Brojni zvaničnici i članovi republikanske većine u Kongresu osudili su  odluku američkog predsednika Donalda Trampa.

"Ne slažem se sa tom odlukom i plašIm se nepredvidivih posledica", rekao je u saopštenju predsednik Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan, bliski i do sada verni saveznik predsednika.

Republikanski senator Džef Flejk odmah je najavio da će predložiti zakon kojim se poništavaju te takse. "Trgovinski ratovi se nikad ne pobeđuju, oni se uvek gube", upozorio je on.

Orin Heč, predsednik Finansijske komisije Senata, gornjeg doma Kongresa je rekao da će to značiti povećanje poreza na američke industrijalce, zaposlene i potrošače. On se žustro zalaže za slobodnu trgovinu i do sada je bio veliki pritajelj Trampa.

On je nazvao Trampovu odluku "nesrećnom".

Republikanci se brinu da će porasti troškovi za američke proizvodjače koji koriste strani čelik, kao i da će to značiti i porast cena za potrošače u SAD, rizik od trgovinskog rata a plaše se i negativnog uticaja na ekonomski rast zemlje.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.