Tramp poziva na bojkot NFL-a, Amerika podeljena

Izvor: RTS, 24.Sep.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp poziva na bojkot NFL-a, Amerika podeljena

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je navijače da bojkotuju utakmice NFL lige, navodeći da bi takav potez prekinuo proteste tokom intoniranja himne SAD. Poziv na bojkot usledio je dan pošto se Tramp verbalno sukobio sa NBA šampionima i većinom vlasnika timova NFL lige.
"Ukoliko navijači NFL odbiju da idu na utakmice dok igrači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne prestanu da izražavaju nepoštovanje prema zemlji i zastavi, promene će biti brze. Otpustite ili suspendujte", napisao je Tramp na Tviteru aludirajući na potez Kolina Kapernika, koji je, protestujući zbog ubistava afroamerikanaca, klečao tokom intoniranja himne pred utakmicu.

Kapernikov potez izazvao je brojne kontroverze i podele među navijačima, ali je velika većina sportista i javnih ličnosti, uključujući i bivšeg predsednika Baraka Obamu, taj protest propratila sa razumevanjem.
Kolin Kapernik je u avgustu prošle godine kleknuo tokom intoniranja himne, protestujući na taj način protiv socijalnih problema, uključujući i seriju kontroverznih policijskih akcija, u kojima su ubijani crnci.
Od tog trenutka, klečanje tokom intoniranja himne postalo je prilično uobičajena pojava na različitim sportskim priredbama u Americi, ali problem nije ni izdaleka rešen, pošto je u policijskim akcijama u prethodnih godinu dana ubijeno više od 220 aafroamerikanaca.
Tramp je subotu značajno zaoštrio odnose sa sportistima i navijačima, pošto je povukao poziv Stefu Kariju za posetu Beloj kući, nakon čega su Golden stejt Voriorsi objavili da neće ići na tradicionalan prijem za šampione NBA lige kod predsednika SAD.
Američki mediji smatraju da je Trampova retorika "pogodila" želje njegove glasačke baze, pa je američki predsednik dobio podršku republikanaca iz Mičigena. Sol Anzius, nekedašnji član republikanskog nacionalnog komiteta, pozvao igrače NFL lige da se "odreknu 90 odsto zarade i budu jednaki sa ostalim građanima SAD".

U diskusiju se uključio i Lebron Džejms, koji je Trampa nazvao "bitangom", ocenjujući da su pre njegove pobede na predsedničkim izborima, posete sportista Beloj kući predstavljale čast.
Istovremeno, Tramp je pozvao vlasnike NFL timova da otpuste igrače koji "ne poštuju himnu", što je izazvalo oštre reakcije među igračima, pa su društvene mreže u SAD preplavljene uvredljivim porukama na račun predsednika Trampa.
"Kapernik, sa tobom smo brate", napisao je na Tviteru Redži Buš, jedan od legendarnih igrača američkog fudbala.
Na Kapernikovu stranu stali su i vlasnici nekoliko timova iz NFL lige, uključujući i Džeda Jorka, prvog čoveka San Franciska, koji je rekao da Trampovi komentari predstavljaju suprotnost američkim vrednostima.

"Naši igrači su iskoristili građanska prava kako bi pokrenuli raspravu o problemima u društvu, Nastavićemo da ih podržavamo u nastojanjima da izdejstvuju pozitivne promene u našoj državi i širom sveta", rekao je Jork.
Suštinski, Trampov komentar do sada nisu komentarisali jedino čelnici Nju Inglanda, čiji je vlasnik Robert Kraft veliki obožavalac politike novog američkog predsednika, dok je glavni igrač te ekipe, kvoterbek Tom Brejdi jedan od retkih sportista koji je tokom predizborne kampanje stao na stranu Donalda Trampa.
Preplitanje sporta i politike u Americi nije retka pojava, od Džesija Ovensa u godinama pred Drugi svetski rat, preko "crnih pantera" u eri izjednačavanja ljudskih prava u SAD, odbijanja Muhameda Alija da ide u rat u Vijetnamu, pa do protesta protiv rata u Iraku.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.