Tramp planira da povuče SAD iz NATO – mediji

Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2023, 18:17

Tramp planira da povuče SAD iz NATO – mediji

Bivši američki predsednik Donald Tramp razgovarao je o povlačenju zemlje iz NATO-a ili dramatičnom smanjenju američke posvećenosti bloku ako pobedi na izborima 2024. godine, izvestio je u ponedeljak časopis Roling Stoun.
Pozivajući se na dva izvora koji su ga navodno čuli da komentariše, Roling Stoun je tvrdio da je Tramp izrazio otvorenost za potpuno napuštanje NATO-a ili ostanak u vojnom savezu ako njegove evropske članice povećaju troškove odbrane i ukinu Član 5 Severnoatlantskog ugovora – koji tretira napad na jednu državu članicu kao napad na svih 31. „Započinjanje Trećeg svetskog rata“ zbog nekih manjih članica bloka nema smisla, izjavio je Tramp svojim savetnicima sredinom 2018, tvrdeći da većina Amerikanaca nikada nije ni čula za neke od ovih zemalja. Pripisana „bivšem visokom administrativnom zvaničniku“, ova anegdota potvrđuje ono što je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio za Vašington post prošle godine: da je Tramp bio spreman da objavi odlazak SAD iz NATO-a na samitu bloka 2018., ali je na kraju odustao od Boltonovog savet. „U drugom Trampovom mandatu, mislim da bi se možda povukao iz NATO-a“, izjavio je tada Bolton. Uz sukob koji besni u Ukrajini i istočnoevropske i baltičke članice NATO-a koje pozivaju alijansu da pojača svoju vojnu pomoć Kijevu, Tramp je više puta upozoravao na verovatnoću izbijanja „Trećeg svetskog rata“ u Evropi. Ako bude izabran, Tramp je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i primorati njenog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara o mirovnom sporazumu sa Rusijom. U video snimku kampanje objavljenom ranije ove godine, Tramp je za sukob okrivio „sve ratne huškače i globaliste \'Amerika Last\' u dubokoj državi, Pentagon, Stejt department i industrijski kompleks nacionalne bezbednosti“, za koje je rekao da su „opsednuti gurajući Ukrajinu ka NATO-u“. Prema izvorima Roling Stouna, Tramp je jasno stavio do znanja da u njegovoj drugoj administraciji neće raditi „ljubavnici NATO-a“. Izvori su saopštili da je Tramp ranije ove godine proučio predlog politike konzervativnog pisca dr Sumantre Maitre pod naslovom „Uklanjanje SAD od Evrope ka uspavanom NATO-u“ i da su mu se dopale neke od njegovih ideja. U listu, Maitra je napisao da je „birokratija NATO-a“ „sklona guranju misija koje su izvan osnovne uloge NATO-a i, povremeno, suprotne domaćim interesima Sjedinjenih Država. Radikalno smanjenje NATO birokratije trebalo bi da bude glavni cilj.   „On i dalje želi da izađe“, izjavio je jedan Trampov savetnik za Roling Stoun. Pomoćnik je priznao da Tramp možda neće zaista ispuniti ovu želju, ali „želi politički tim oko sebe danas koji je mnogo, mnogo strožiji prema NATO-u od bilo čega što je radio u prošlosti“. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.