Tramp optužuje Kinu za mešanje u izbore, oštar odgovor Pekinga

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp optužuje Kinu za mešanje u izbore, oštar odgovor Pekinga

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da ima dokaze da Kina namerava da se umeša u predstojeće izbore za Američki kongres, što Peking negira.
Na pitanje novinara na konferenciji za novinare u Njujorku, kakve dokaze o kineskom mešanju u izbore u SAD ima, Donald Tramp je rekao da trenutno ne može da ih otkrije, ali da će to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učiniti uskoro.

Kako navodi Rojters, Tramp je naveo da se Peking meša zato što ne želi da Republikanska partija ostvari dobar rezultat na novembarskim izborima, imajući u vidu ratoborni stav ove stranke po pitanju trgovine.
Američka administracija optužuje Kinu i za otvorene i tajne aktivnosti kako bi ograničila slobodu govora, kaznila one koji podržavaju Trampov čvrst stav prema kineskoj trgovinskoj politici i da nastoji da se meša u politički život SAD.
Peking: Zna se ko se meša
U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da se Peking ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, prenosi Rojters.
"Međunarodnoj zajednici je jasno koja zemlja se najviše meša u poslove drugih zemalja", izjavio je na redovnom brifingu za novinare portparol kineskog ministarstva Geng Šuang.
Pozvao je SAD da prestanu da rade stvari koje štete odnosima sa Kinom.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.