Tramp očekuje Vučića i Tačija u Beloj kući da proslave sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp očekuje Vučića i Tačija u Beloj kući da proslave sporazum

Američki predsednik Donald Tramp je u pismu predsedniku privremenih prištinskih institucija, Hašimu Tačiju, pozdravio napore Prištine za, kako navodi, pomirenje sa Srbijom i poručio da bi bio veliki neuspeh ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku sa postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. List Politiko prenosi da je pismo slične sadržine dobio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Pismo Trampa Tači je, uz određene komentare, objavio na svom Fejsbuk profilu.

Ocenivši da bi neuspeh bio tragičan korak unazad, Tramp je poručio da ohrabruje Tačija i čelnike Kosova da iskoriste, kao kaže, ovaj jedinstveni trenutak da budu ujedinjeni tokom nastavka dijaloga, kao i da se suzdrže od akcija koje bi mogle otežati donošenje sporazuma.

Tramp je podsetio da su SAD mnogo učinile za uspeh Kosova, kao, kako je naveo, nezavisne i suverene zemlje.

Uz želje za dalji razvoj Kosova, Tramp je naveo i da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma sa Beogradom, koji bi, kako je naveo, bio u obostranom interesu.

Tramp je naveo da, kada se to dogodi, očekuje Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući da taj, kako je naveo, istorijski trenutak zajedno proslave.

Tači je u komentaru pisma naveo, između ostalog, da su sloboda i nezavisnost Kosova rezultat fer rata i podrške kosovskih strateških međunarodnih saveznika.

"Realizacija naših ciljeva za članstvo u NATO, EU i UN je nemoguća bez stalne podrške međunarodne zajednice Kosovo je blagoslovljeno uživalo u podršci SAD i podršci američkog naroda. Naša saradnja i prijateljstvo je trajno i uzajamno. Ali moramo znati da sačuvamo i ojačamo ovo partnerstvo koje imamo. Poštovanje i pomoć mora biti uzajamna, a ne jednostrana", naveo je Tači.

On je poručio da je stoga obaveza Kosova da pozitivno odgovori na pozive i prijateljske zahteve koji, kako je rekao, dolaze iz SAD.

Politiko: Vučić dobio od Trampa pismo slično kao i Tači

List Politiko, pozivajući se na savetnika za medije predsednika Srbije, tvrdi da je i Vučić dobio slično pismo od Trampa.

Politiko prenosi tekst Trampovog pisma Tačiju u kojem poziva kosovske lidere da govore jedinstvenim glasom tokom mirovnih pregovora kao i da se uzdrže od akcija koje bi otežale postizanje sporazuma, i konstatuje da se te reči odnose, po svemu sudeći, na kosovsku vladu premijera Ramuša Haradinaja koji je kritikovao Tačijev pristup pregovorima i zauzeo oštriji kurs prema Srbiji, uvodeći takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Politiko navodi da su lideri Srbije i Kosova angažovani u višegodišnjim pregovorima uz podršku EU kako bi postigli trajni mirovni sporazum, kao i da se perspektiva za dogovor, kako se čini, pojavila u avgustu kada su se Tači i Vučić pojavili zajedno na konferenciji u Austriji. Dvojica zvaničnika su tada iznela mogućnost promene granica što je naišlo na snažno protivljenje na Kosovu i podelilo zapadne sile, navodi Politiko.

Proteklih meseci odnosi dve strane su se pogoršali a kosovske lidere je razljutila blokada Srbije njihovom članstvu u međunarodnim organizacijama kao i nastojanje da navedu vlade koje su priznale Kosovo da promene mišljenje, prenosi Politiko i dodaje da je, sa druge strane, Srbiju naljutilo uvođenje tarifa na njenu robu kao i nedavni potezi Kosova da formira svoju vojsku.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.