Tramp je lično izabrao: Srpkinja na važnoj funkciji u administraciji predsednika SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp je lično izabrao: Srpkinja na važnoj funkciji u administraciji predsednika SAD

Predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita, koju je na ovu visoku poziciju u administraciji SAD, juna ove godine, odabrao šef Bele kuće Donald Tramp, poreklom je Srpkinja.

Jelena Obrenić Mekvilijams, trenutno najviše pozicionirana Amerikanka srpskog porekla u Trampovoj administraciji, poslednja je u nizu naših sunarodnika visokih funkcionera u američkim administracijama.

Deveta država koja je povukla priznanje Kosova! NOVA POBEDA SRBIJE!
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Rođena u Beogradu, sa osamnaest godina Jelena je stigla u SAD na program razmene srednjoškolaca. Radeći brojne osrednje plaćene poslove, sama je finansirala dalje školovanje i završila prestižni kalifornijski Berkli univerzitet. Diplomirala je, na političkim naukama, sa najvišim ocenama, na tezi o ratu u Jugoslaviji.

"When I immigrated to the U.S. on my 18th birthday, [...] I applied for a credit card and was denied because I had no credit history." @FDICgov's Chair Jelena McWilliams on the challenges & her empathy for the unbanked @amerbanker https://t.co/4OfpyXOnib

— Nova Credit (@nova_credit) October 31, 2018

A onda je “osvojila” i diplomu pravnika, takođe na Berkliju. Šest godina radila je u Senatu na različitim pozicijama na kojima je stekla i iskustvo i ugled koji su je doveli na prestižno mesto u Trampovoj administraciji. Sa samo 45 godina Jelena Mekvilijams, majka jedne kćerke, nije zaboravila ni svoju domovinu, ni svoj jezik.

Nažalost potencijal Amerikanaca srpskog porekla nije uvek bio dovoljno poznat, niti prepoznat u Srbiji.

Branko Terzić, koga je američki predsednik Džordž Buš 1990. godine odabrao za komesara u američkoj Saveznoj regulatornoj komisiji za energetiku podseća na Amerikance srpskog porekla na visokim pozicijama u SAD.

- Bivši republikanski senator iz Ohaja Džordž Vojnovič bio je gradonačelnik Klivlenda i guverner Ohaja. U guvernerskoj fotelji Ilinoisa i Predstavničkom domu Kongresa SAD, kao predstavnik Čikaga, bio je demokrata Rod Blagojević. Nekadašnji član Kongresa SAD Helen Delić Bentli bila je predsednica američke Savezne pomorske komisije - ističe Terzić.

Džordža Mičela Marovića je za funkcionera u oblasti Ilinoisa imenovao predsednik Ronald Regan. Mičel Melić bio je visoko pozicioniran u američkom sekretarijatu za unutrašnje poslove u administraciji Ričarda Niksona. Demokrata Melisa Luburić Bin bila je kongresmenka iz Ilinoisa - podseća Terzić

Terzić, koji je na funkciji u rangu podsekretara u kabinetu bio do 1994. godine, a prethodno bio visoki zvaničnik u Viskonsinu i celu deceniju proveo kao predsednik Republikanske partije u Milvokiju, objašnjava različite puteve dolaska do funkcija.

Kosovska zastava u Francuskoj VREĐA SRPSKE HEROJE I ŽRTVE: Dačić i Vulin OŠTRO OSUDILI SKANDAL!

- Neki su išli na izbore, dok su oni koji su na funkcije postavljani imali prethodno iskustvo rada u vladi. Tako je Mekvilijamsova radila u Senatu, a ja kao državni zvaničnik zadužen za energetiku - kaže Terzić.

- U Vašingtonu ne postoji nijedna srpska grupa koja je lobirala ili podržavala nominacije Amerikanaca srpskog porekla, niti postoji danas - zaključuje Terzić.

U istoriji Senata američke “zlatne države” Kalifornije ime Rouz En Vujić zauzima istaknuto mesto. Ova kćerka farmera, imigranta iz Srbije, čijim imenom “Rouz En” je nazvana vrsta belih bresaka koja se na farmi njenog oca gajila, bila je prva žena u kalifornijskom Senatu, od 1977. do 1993. godine, poznata po odvažnosti i nezavisnom duhu.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Srpkinja u Trampovom timu

Izvor: Mondo, 04.Nov.2018

Na visokim pozicijama u SAD gotovo uvek su se nalazili i naši sunarodnici...Foto: Tanjug/AP Photo/Butch Dill..Predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita, koju je na ovu visoku poziciju u administraciji SAD, juna ove godine, odabrao šef Bele kuće Donald Tramp, poreklom je Srpkinja,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.