Tramp imenovao prve žene u svom kabinetu

Izvor: VOA, 23.Nov.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp imenovao prve žene u svom kabinetu

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp imenovao je dvije žene na položaje u novoj administraciji - guvernerku Južne Karoline za ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama i aktivistkinju za obrazovanje Betsi Devos za sekretara za obrazovanje.  Novoizabrani predsjednik je za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama imenovao 44-ogodišnju guvernerku Južne Karoline koja je prihvatila tu ponudu. Ćerka indijskih imigranata i majka dvoje djece, Niki Hejli je prva pripadnica manjina i prvi Trampov kritičar imenovan za položaj u njegovom kabinetu. Hejli je na primarnim izborima podržala senatora iz Floride Marka Rubija, dok je njen republikanski odgovor na poslednji Obamin Govor o stanju nacije smatran osudom Trampove retorike tokom predizborne kampanje. “Pojedini ljudi misle da morate da budete najglasniji da biste nešto postigli. To jednostavno nije istina.” Međutim, posle pobjede republikanskog kandidata, nazvala ga je prijateljem. “Neću da se pretvaram da sam uvijek bila najveći pristalica novoizabranog predsjednika, ali sam glasala za njega i bila sam oduševljena njegovom pobjedom.” Novoizabrani predsednik je u međuvremenu imenovao još jednu ženu na položaj u novom kabinetu – filantropa i konzervativnu aktivistkinju Betsi Devos. „Betsi Devos je brilijanatan i stratstven aktivista za obrazovanje. Pod njenim liderstvom, reformisaćemo američki obrazovni sistem i ukloniti birokratiju koja onemogućava napredak naše djece, da bi svim porodicama pružili vrhunsko obrazovanje i izbor škola.“ Devos je u saopštenju navela da je "status kvo u obrazovanju neprihvatljiv" i da se nada da će da uvede radikalne izmjene u američki obrazovni sistem. Devos, milijarderka iz Mičigena, direktorka je organizacije “Američka federacija za decu”, koja se zalaže za povećanje broja čarter škola i vaučer programa koji bi omogućili učenicima da pohađaju privatne škole, zahvaljujući novcu poreskih obveznika. Aktivna je članica Republikanske stranke više od tri decenije i istaknuti kritičar sindikata za nastavnike. U međuvremenu, sve više se postavljaju pitanja u pogledu Trampovih poslovnih interesa, kada uđe u Bijelu kuću, posebno nakon intervjua za dnevnik Njujork tajms u kojem je naveo da predsjednik ne može da bude u konfliktu interesa, nagovještavajući da bi mogao da kombinuje javnu službu sa poslovnim obavezama. U kontekstu federalnih propisa, Tramp je u pravu, ali bi mogao da prekrši Ustav. “U praktičnom smislu, ono što bi me najviše brinulo u vezi sa tim konfliktima je mogućnost da bude podložan tužbama, ako na bilo koji način nastavi sa poslovnim aktivnostima”, kaže pravni ekspert Dej Ejbrams. Danas je aktuelna rasprava i o tome ko će da bude državni sekretar u novoj administraciji. Bivši general Dejvid Petreus nagovijestio je da bi bio zainteresovan za taj položaj, dok se i dalje pominje mogućnosti imenovanja Mita Romnija ili Rudija Đulijanija.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Hilari Klinton

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Hilari Klinton osvojila dva miliona glasova više od Trampa

Izvor: Beta, 23.Nov.2016

Kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton osvojila je dva miliona glasova više od novoizabranog predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima održanim 8. novembra.Prednost Klintonove porasla je na 1,5 odsto, ali to ne utiče na ishod izbora, navodi se u analizi "Kuk politikal...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.