Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Nisam vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Njujorku da nije vršio pritisak na predsednika Ukrajine da pokrene istragu o njegovom mogućem rivalu na predstojećim američkim predsedničkim izborima Džozefu Bajdenu.

Tramp je to izjavio na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama 74. godišnjeg zasedanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Generalne skupštine UN, navodi Asošiejted pres, dan pošto je američka Demokratska stranka, čiji je Bajden mogući predsednički kandidat, pokrenula postupak za opoziv predsednika SAD.

Na osnovu saznanja da je Tramp u telefonskom razgovoru 25. jula tražio od Zelenskog da otvori istragu protiv Bajdena i njegovog sina Hantera, demokrate su pokrenule formalnu istragu o opozivu predsednika SAD, tvrdeći da je zloupotrebio ovlašćenja tražeći pomoć strane vlade kako bi došao do prljavštine o političkom suparniku i time povećao svoje šanse na izborima u novembru 2020.

Upitan o tom telefonskom razgovoru s Trampom, Zelenski je danas kazao da je to bio "dobar i normalan razgovor" tokom kojeg je s američkim predsednikom razmotrio "mnoge stvari".

"Niko nije vršio pritisak na mene", dodao je Zelenski.

Bela kuća je ranije danas objavila sažetak transkripta telefonskog razgovora od 25. jula, iz kojeg se vidi da je predsednik SAD više puta tražio od Zelenskog da sarađuje sa američkim ministrom pravde Vilijamom Barom i Trampovim advokatom Rudijem Đulijanijem u cilju istrage protiv Bajdena, potpredsednika SAD od 2009. do 2017. godine, u vreme administracije Baraka Obame.

Iz sažetka se vidi da je Tramp tražio od Zelenskog da istraži da li je Džo Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o kompaniji u kojoj je radio njegov sin Hanter, navodi AP.

"Dosta se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu i dosta ljudi to želi da zna. Šta god možete da učinite s (američkim) ministrom pravde, biće odlično", rekao je Tramp prema sažetku transkripta.

Tramp i njegovi saveznici optužuju Bajdena da je iskoristio svoju funkciju potpredsednika SAD i glavnog zvaničnika za odnose s Kijevom 2016. godine, da bi ukrajinskoj energetskoj kompaniji "Burismi" koja je plaćala Bajdenovog sina Hantera kao člana svog upravnog odbora, pomogao da izbegne krivičnu istragu.

Tramp se u telefonskom razgovoru sa Zelenskim osvrnuo i na ukrajinsku ekonomiju.

"Predviđam da će vaša ekonomija biti sve bolja i bolja. Ukrajina je sjajna zemlja", kazao je predsednik SAD.

U danima pre telefonskog razgovora sa Zelenskim, Tramp je naredio zamrzavanje 400 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, što je podstaklo spekulacije da je taj novac želeo da iskoristi kao sredstvo za vršenje pritiska u cilju pokretanja istrage o Bajdenu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.