RT: Nemačka je talac Rusije - Tramp

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Nemačka je talac Rusije - Tramp

Izvor: Vostok / RT

Rusija koristi snabdevanje gasom Nemačkoj da bi je kontrolisala, rekao je američki predsednik Donald Tramp. Tramp kaže da je "neprihvatljivo da Berlin plaća milijarde dolara Moskvi umesto da plaća soje obaveze NATO-u, koji  je štiti od Rusije".
Govoreći novinarima pre sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a u Briselu, Tramp je kritikovao članice NATO-a koje su odobrile izgradnju gasovoda "Severni tok 2" iz Rusije u Evropu. Tramp je posebno kritikovao Nemačku, te je nazvao taocem Rusije.




"Nemačka je talac Rusije jer dobija toliko energije iz Rusije. Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji. Moramo ih braniti od Rusije", rekao je Tramp na doručku sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Nemačka se oduprla pritisku Sjedinjenih Država da se blokira projekat gasovoda "Severni tok 2", koji treba da bude završen 2019. godine. Projekat predstavlja proširenje postojećeg gasovoda za prirodni gas "Severni tok" koji je pušten u rad 2011. godine. O gasovodu se vode rasprave više od godinu dana, a gde su SAD i jedan broj istočnoevropskih zemalja, uključujući Poljsku, Ukrajinu, Litvaniju i druge, s jedne strane, protiv Rusije i glavnih članica EU, predvođenih Nemačkom, sa druge strane.

Prošireni gasovod ima za cilj osiguranje pouzdanog snabdevanja ruskog gasa za centralnu i zapadnu Evropu. Projekat gasovoda predviđa dužinu od 1.222 km po dnu Baltičkog mora, od ruskih gasnih polja do Nemačke. Gasovod će udvostručiti postojeći godišnji kapacitet gasovoda "Severni tok" za 55 milijardi kubnih metara godišnje i očekuje se da će početi sa radom do kraja sledeće godine.

EU je pretrpela znatne ekonomske gubitke zbog pritiska SAD-a da blokira trgovinu sa Rusijom od 2014. godine. Nasuprot tome, Sjedinjene Države su donekle profitirale od prodaje skupog tečnog prirodnog gasa koji Vašington promoviše kao alternativu jeftinijim ruskim gorivima.

Prošlog meseca, austrijski predsednik Alekander Van der Belen je rekao da dok američki političari optužuju Evropu da zavisi od ruskog gasa, Vašington prisiljava Evropu da kupuje njegov tečni prirodni gas, a koji je tri puta skuplji od prirodnog gasa iz Rusije.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.