Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ima li koga? Tramp ignorisao samit ASEAN-SAD, a sedam lidera kao odgovor otkazalo posetu

Poslavši američke zvaničnike nižeg ranga na samit ASEAN-SAD, umesto da ga lično poseti, predsednik Donald Tramp je izazvao negodovanje među azijskim liderima koji su mu odgovorili recipročno. Vašington je poslao savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana i sekretara za trgovinu Vilbura Rosa na ovogodišnji samit na visokom nivou u Bangkoku, na taj način podstičući negodovanje među liderima azijskih zemalja.
Očito frustrirani degradacijom američkog učešća, sedam od deset šefova azijskih država nije se pojavilo, a u svoje ime poslalo je ministre spoljnih poslova ili druge zvaničnike. Samo tri premijera su bila prisutna - tajlandski Prajut Čan O Ča, vijetnamski Nguen Ksuan Fuc i laoski Tonglun Sisoulit. Nejasno je šta se krije iza njihovog pojavljivanja, istinska želja za susretom sa O'Brajanom i Rosom ili razmatranje formalnog protokola. Tajland je domaćin ovogodišnjeg samita ASEAN, dok će Vijetnam sledeće godine preuzeti predsedavanje, a Laos je trenutni koordinator za odnose zemalja ASEAN-a i SAD-a. foto: © REUTERS/Soe Zeya Tun Međutim, to nije zaustavilo O'Brajana da pokuša ubaciti američki narativ u ASEAN razgovore. Optužio je Kinu za zastrašivanje azijskih suseda i za onemogućavanje pristupa prirodnim rezervama regiona.   Savetnik za nacionalnu bezbednost pokušao je da obezbedi publici „čvrstu američku posvećenost rečima i delima našim prijateljima, saveznicima i partnerima“ u Indo-Pacifiku. Takođe je citirao Trampovo pismo u kojem je pozvao čelnike ASEAN-a u SAD na "posebni samit" sledeće godine. Ostaje da se vidi kako će oni postupati s pozivom, s obzirom na onu vrstu pažnje koju američki predsednik posvećuje saradnji sa azijskim partnerima. Ovo je druga godina zaredom da je Tramp preskočio samit ASEAN-SAD. Potpredsednik Majk Pens je prisustvovao prošlogodišnjem samitu u Singapuru, nakon kojeg je O'Brajan najniži zvaničnik koji je predvodio američku delegaciju tokom Trampovog predsedavanja.   ASEAN je osnovan 8. avgusta 1967. godine kao politička, ekonomska i kulturna regionalna, međuvladina organizacija 10 zemalja jugoistočne Azije. Članice ovog udruženja su Brunej, Vijetnam, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Tajland i Filipini. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.