Odalović: Priština ugrozila dijalog, važno iskoristiti naredne dane

Izvor: RTS, 21.Dec.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Priština ugrozila dijalog, važno iskoristiti naredne dane

Generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS, povodom pisma koje je predsednik SAD Donald Tramp poslao Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, da je sad veoma značajan trenutak za ceo proces dijaloga koji je zapao u krizu zahvaljujući nerazumnim odlukama Prištine.
Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je Trampovo pismo nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što će dozvati pameti Prištinu i poruka sa najboljim ciljem da se dijalog ojača i nastavi na pozicijama zajedničkog kompromisnog i održivog rešenja.

Navodi da je to pismo rezultat kvalitetnih diplomatskih aktivnosti Srbije i podseća da je 12 zemalja povuklo priznanje Kosova.
"Mislim da je sada sa ovim pismom jasno da će SAD, koje imaju snage i uticaja, urediti neke odnose i u Prištini", rekao je Odalović i dodao da će neko morati da dozove pameti Prištinu i Ramuša Haradinaja da odustanu od provokacija i odluka koje mogu da ugroze mir, bezbednost i mnogo toga.
Ukazuje da potezi Prištine u poslednjih mesec dana, kao što su takse, formiranje vojske, donošenje rezolucije i određivanje pregovarača u dijalogu, pokazuju da deo prištinskih struktura radikalizuje celu problematiku i stvara ambijent u kome naizgled nema mogućnosti za rešenje jer su uslovi za Srbiju neprihvatljivi.
Odalović smatra da je važno iskoristiti naredne dane da bi se pozicija dijaloga kvalitetnije promenila i da Priština prestane sa provokacijama jer SAD imaju mnogo mehanizama kojima sve mogu da dovedu u red.
Ističe da je Trampovo pismo nešto što, između ostalog, proističe iz ozbiljne i kvalitetne podrške Rusije i Kine dosadašnjem procesu. Kaže da su te velike sile neko ko nedvosmisleno podržava Srbiju i da je to jedan od razloga šte se SAD na ovakav način uključuju u ceo proces.
Genralni sekretar u MSP-u kaže i da je dijalog zapao u ozbiljnu krizu jer je ponašanje Ramuša Haradinaja prema dijalogu bilo neprihvatljivo.
Napominje i da će mnogo toga zavisiti od unutrašnjopolitičke situacije u Prištini, a naročito od naloga specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine koje je već prepoznalo grupu ljudi i pozvalo ih sredinom januara u Hag na davanje izjava.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Trampovo pismo je nešto što će dozvati pameti Prištinu"

Izvor: B92, 21.Dec.2018

Sada jasno da će SAD urediti neke odnose i u Prištini zbog čijih je nerazumnih odluka dijalog Beograda i Prištine zapao u krizu...To izjavio je generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović, povodom pisma koje je američki predsednik Donald Tramp poslao Aleksandru Vučiću...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.