Izvor: Piplmetar.rs, 25.Feb.2024, 00:30

Niki Hejli na rubu propasti u rodnoj Južnoj Karolini, ali ne odustaje – Tramp blizu nominacije

RTSdanas 22:44

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bivši predsednik SAD Donald Tramp blizu je pobede na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini, rodnoj državi guvernerke Niki Hejli. Analize potvrđuju da bi Tramp nakon glasanja u Južnoj Karolini mogao da bude jedini republikanski kandidat za predsednika Amerike. Ipak, Hejlijeva poručuje da ne odustaje od kampanje.
Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp blizu je zvanične pobede >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini nad guvernerkom Nimratom „Niki“ Hejli u trci za republikanskog kandidata na novembarskim predsedničkim izborima u Americi, prenosi RTS.
Nezvanično, Tramp će osvojiti većinu delegata u Južnoj Karolini, a ankete pokazuju da Hejli zaostaje za oko 30 odsto podrške u odnosu na 45. predsednika SAD.
Tramp je već trijumfovao u Ajovi, Nevadi i Nju Hempširu, ali je Hejli guvernerka upravo Južne Karoline. Zato su izbori u ovoj saveznoj državi značajniji od svih prethodnih do sada.
Južna Karolina i početak kraja
Tri dana uoči glasanja, Hejli je u zapaljivom govoru po prvi put bez zadrške napala Trampa, što je taktika koju je do sada izbegavala.
Bivši predsednik SAD opisan je kao nestabilna ličnost koja je opsednuta sobom.
Ipak, poraz u matici veliki je politički udarac, iako Hejli poručuje da i dalje neće odustati.
Donkihotovska borba ili ulaganje u budućnost
Uprkos, do sada, neukaljanoj biografiji i energičnim nastupima, Hejlijevoj je i pre izvesnog poraza u Karolini put do nominacije praktično bio zatvoren.
Međutim, analitičari smatraju da (ne)odsutajanje u ovom trenutku može da bude samo „donkihotovska“ borba ili principijelan stav protiv Trampa, dok je na duži rok u igri temelj za njenu dalju političku karijeru.
Pojedini republikanci se nadaju da bi kompenzacija za povlačenje iz trke bila potpredsednička funkcija u slučaju da Tramp pobedi demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.
Ipak, Hejli je sada već otvoreno protiv Trampa. Svoju kampanju želi da „istrči“ do kraja i opisuje je kao borbu koja za cilj ima da Americi ponudi alternativu Trampu, ali i Bajdenu, za koje tvrdi da su „najneomiljeniji političari u SAD“.
„Oko 70 odsto Amerikanaca ne žele revanš Tramp-Bajden i ima 60 odsto onih koji misle da su obojica prestari“, navodili su iz Hejlijevog tima za kampanju uoči unutarstranačkog glasanja u Nju Hempširu.
Politička realnost – republikanci su odani Trampu
Pojedine analize vide nastavak kampanje Hejlijeve kao mogućnost da, u slučaju brojnih sudskih sporova protiv bivšeg predsednika SAD, ona preostane jedina moguća alternativa iz redova republikanaca. Scenario koji je, doduše, malo verovatan.
Ipak, koliko god da Hejli insistira na dugoj kampanji, nakon 5. marta – kada republikanci glasaju u 16 saveznih država – i definitivno bi sve trebalo da bude razjašnjeno.
Hejlijeva je imala gotovo sve raspoložive snage za pristojnu predsedničku trku.
Nije bila uskraćena za novac – samo u januaru je prikupila više od 16 miliona dolara donacija.
Ima energične nastupe, govori su dobro uvežbani, a politička pozadina korektna – služila je kao kongresmenka, sada je guvernerka.
Međutim, politička realnost među republikancima je da Tramp i dalje ima bazu koja mu je lojalna.
Stoga, kada Amerika u novembru bude birala novog predsednika, okršaj će se voditi između i ne tako novih kandidata. Na pomolu je duel Trampa i Bajdena.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Milej izljubio Trampa prilikom susreta: Predsednik Argentina sav oduševljen

Izvor: Piplmetar.rs, 25.Feb.2024

I. N. . .. Mnogim stručnjacima, kada je Milej odneo pobedu na izborima, nije promakla sličnost između njega i Trampa .. Foto: Tanjug/AP. .. Bivši predsednik SAD Donald Tramp susreo se u subotu sa predsednikom Argentine Havijerom Milejom, kojeg pojedini...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.