Francuska je obavestila što je pre mogla o dolasku Zarifa

Izvor: B92, 25.Avg.2019, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Francuska je obavestila što je pre mogla o dolasku Zarifa"

Francuska je, što je pre mogla, obavestila partnere G7 o iznenadnom dolasku iranskog MSP na razgovore na marginama samita u Bijaricu.

Mediji prenose da je to rekao neimenovani francuski zvaničnik.

Francuski predsednik Emanuel Makron lično je obavestio američkog predsednika Donalda Trampa da je šef iranske diplomatije Džavad Zarif pozvan u Bijaric gde se održava samit G7, rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

Ovaj zvaničnik koji je želeo da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << anoniman, nije rekao kada ili kako je Tramp obavešten o iznenadnom dolasku Zarifa.

Bela kuća je prethodno saopštila da je američki predsednik Donald Tramp bio iznenađen Zarifovim dolaskom u Bijaric.

"Sve je organizovano u veoma kratkom roku", rekao je francuski zvaničnik za Rojters i doddao da se sve desilo veoma brzo.

"Druge zemlje su obaveštene što je pre bilo moguće. Sve se dogodilo za par sati", rekao je on.

Upitan zašto liderima ostalih članica G7 nije rečeno ranije za iznenadnu Zarifovu posetu, zvaničnik Jelisejske palate je rekao: "Oni su obavešteni dovoljno rano", dodavši da je diplomatska situacija bila takodje osetljiva.

Zarif je u Bijaricu razgovarao s Makronom i diplomatama Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Francuski zvaničnik je izjavio i da će pre okončanja samita biti nekoliko sastanaka posvećenih spornim nuklearnim ambicijama Irana.

Makron je preuzeo vodeću ulogu u pokušaju spasavanja međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana iz 2015. godine koji je doveden u pitanje pošto su SAD izašle iz njega pre više od godinu dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Francuska je obavestila partnere u G7 o poseti Zarifa čim je to bilo moguće"

Izvor: Blic, 25.Avg.2019

Francuska je obavestila partnere u G7 o iznenadnoj posjeti šefa iranske diplomatije Mohamad Džavada Zarifa čim je to bilo moguće, rekao je francuski zvaničnik.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.