Bajden u Ovalnoj sobi potpisao prve izvršne akte kojima će biti poništen deo Trampovih odluka, potpisao i više propisa u borbi protiv kovida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2021, 01:10

Bajden u Ovalnoj sobi potpisao prve izvršne akte kojima će biti poništen deo Trampovih odluka, potpisao i više propisa u borbi protiv kovida

Novi predsednik SAD Džo Bajden u Ovalnoj sobi Bele kuće potpisao je svoje prve izvršne akte kojima će biti poništen deo odluka koje je doneo bivši predsednik Donald Tramp.

Među njima je i zabrana ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, prenosi CNN.

"S obzirom u kakvom je danas stanju naša nacija, nemamo vremena za gubljenje. Odmah se bacamo na posao", izjavio je Bajden koji je potpisao i ukaze o obaveznom nošenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku u okvire Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Bajden potpisao više propisa u borbi protiv kovida

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas više izvršnih uredbi za unapređenje borbe protiv korona virusa.

Među odlukama su ubrzanje vakcinacije i uvođenje hitne promene zakona koja će omogućiti pojačanu proizvodnju maski i lekova za lečenje kovida-19.

Takođe se uspostavlja Nacionalni odbor za testiranje kako bi se povećao broj testiranih građana, kao i Radna grupa za zdravstvenu ravnopravnost, koja bi trebalo da obezbedi „pravedan“ odgovor na pandemiju, prenose američki mediji.

„Do sada nismo mogli da se oslonimo na saveznu vladu, ona nije delovala hitno, sa fokusom i koordinacijom koja nam je potrebna za borbu protiv pandemije, a onda smo platili cenu“, rekao je Bajden i dodao da je Amerika poslednjih nedelja zabeležila između 3.000 i 4.000 umrlih svakog dana.

On je ponovio da će situacija biti mnogo gora pre nego što se poboljša.

''Prema podacima, 20 odsto smrtnih slučajeva širom sveta je u SAD, iako naša zemlja čini samo četiri odsto svetske populacije," rekao je.

Američka uprava za zaštitu na radu objaviće smernice za zaštitu od infekcije koronavirusom i nadgledaće njihovu primenu.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i održavanju distance u vladinim zgradama, maske postaju obavezne na aerodromima i na mnogim vazdušnim i železničkim rutama.

Putnici koji ulaze u SAD moraće da imaju negativan test pre putovanja, a po dolasku će morati u izolaciju.

Bajden je rekao da je dosadašnja distribucija vakcine "bila tužan neuspeh" i najavio plan od 100 miliona doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada preduzela".

Centri za vakcinaciju biće otvoreni na stadionima i društvenim centrima, a snažnija finansijska podrška biće pružena lokalnim kancelarijama za borbu protiv pandemije.

Cilj nove administracije je da u narednih sto dana ponovo otvori većinu škola, a Bajden je naložio izdavanje smernica za bezbedan povratak dece u škole i vrtiće.

Takođe se aktivira zakon o proizvodnji kako bi se ubrzala proizvodnja zaštitne opreme i zaliha potrebnih za proizvodnju vakcina.

U svom govoru, Bajden je apelovao na Amerikance da sledećih 99 dana nose maske.

„Nošenje maski postalo je nažalost stranačko pitanje, ali to je patriotski čin“, rekao je on.

Bajden će tražiti produženje START-a na 5 godina

Predsednik SAD Džozef Bajden nastojaće da produži novi sporazum o kontroli naoružanja START sa Rusijom na pet godina, javio je danas ''Vašington post'' pozivajući se na neimenovane visoke američke zvaničnike.

Bajdenov kandidat za državnog sekretara Entoni Blinken rekao je u utorak Kongresu da će administracija pokušati da produži ključni nuklearni sporazum koji ističe 5. februara.

"Tražićemo produženje. Bajden će, kao predsednik, morati da donese odluku koliko će želeti da traje novi sporazum. Postoji opcija i da traži produženje na period koji je nešto manji od maksimalnih pet godina, koliko je dozvoljeno aktuelnim sporazumom", rekao je Blinken, prenosi Rojters.

Odlazeći predsednik Donald Tramp je pred izbore odbio da potpiše ugovor sa Rusijom o produživanju START sporazuma.

Kremlj je u sredu saopštio da će pozdraviti produženje sporazuma.

Direktor USAGM podneo ostavku na Bajdenov zahtev

Izvršni direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek podneo je ostavku na tu funkciju u sredu popodne, na zahtev predsednika Džozefa Bajdena, neposredno pošto je Bajden položio zakletvu.

Pek je služio kao direktor USAGM tek nešto više od sedam burnih meseci, kao prvi izabrani izvršni zvaničnik postavljen prema novom zakonu, koji mu je dao veća ovlašćenja nad mrežama u nadležnosti agencije, javlja Glas Amerike.

Mandat bivšeg konzervativnog autora dokumentarnih filmova obeležile su tužbe, žalbe uzbunjivača, obavezujući poziv da svedoči pred Kongresom i sudske zabrane da se meša u operacije organizacija koje nadgleda, uključujući Glas Amerike i Fond za otvorenu tehnologiju, koji podržava slobodu interneta na globalnom nivou, dodaje VOA.

U oproštajnoj poruci osoblju agencije, Pek je poručio da je “isključivo bio fokusiran da preusmeri agenciju ka njenoj misiji" i “da pomogne agenciji da podeli američku priču sa svetom objektivno i nepristrasno”.

Pek je dodao da veruje da je pod njegovim rukovodstvom ostvarena “preko potrebna refoma”.

Međutim, mnogi od njegovih poteza naišli su na osudu kritičara na Kapitol hilu i među grupama koje se zalažu za slobodu govora i štite uzbunjivače, navodi Glas Amerike.

Promena administracije obično znači masovni egzodus političkih postavljenika ili drugih visokih zvaničnika, a Pekova ostavka poklopila se sa odlaskom brojnih drugih zvaničnika koje je postavio bivši predsednik Donald Tramp.

U sredu kasno uveče, Bela kuća je saopštila da će programska direktorka Glasa Amerike Kelu Čao biti vršilac dužnosti izvršne direktorke USAGM.

Čao je više od 20 godina u Glasu Amerike, kao novinarka, šefica biroa u Hong Kongu, šefica Mandarinskog servisa i direktorka Istočnoazijske divizije. Prošle godine svedočila je povodom tužbe o mešanju Peka i njegovih savetnika u uređivačke poslove.

Čao će naslediti nekoliko slučajeva koji su u toku, između ostalog, istragu navodnih zloupotreba u agenciji, koju je naredila Kancelarija specijalnog savetnika.

Tu je i tužba povodom mešanja u uređivački proces u Glasu Amerike, i dve tužbe u vezi sa finansiranjem i rukovođenjem Fonda za otvorenu tehnologiju (OTF) i procesom u kojem se traži da se OTF-u ukine federalno finasiranje.

Takođe, postoji i kontroverza u vezi sa neobnavljanjem J-1 viza za međunarodne novinare koji su radili u Glasu Amerike - njih više od 30 iz jezičkih servisa ostali su bez posla i morali da se vrate u zemlje iz kojih su došli u poslednjih sedam meseci, jer njihove boravišne dozvole nisu obnovljene pod rukovodstvom Majkla Peka, dodaje VOA.

Novinari u medijskim organizacijama pod konotrolom USAGM vrlo brzo su se pobunili protiv Pekovog rukovođenja, baš kao i grupe za zaštitu slobode medija, koji su najpre osudili njegovu smenu rukovodilaca medijskih mreža i bivših dvostranačkih odbora.

Uzbunjivači su, kako piše VOA, naveli brojne slučajeve zloupotrebe, odmazda i istraga osoblja, koje su imale iscrpljujuće posledice.

Poslednjeg Pekovog celog radnog dana na položaju, neprofitna organizacija za zaštitu uzbunjivača Projekat za vladinu odgovornost (GAP) poslala je pismo zakonodavcima u kojem navodi da je UDAGM potrošila najmanje dva miliona dolara novca poreskih obveznika da plati privatnoj advokatskoj firmi da istraži i prikupi dosijea zaposlenih u agenciji i Fondu za otvorenu tehnologiju.

“To bacanje vladinih sredstava je šokantno”, naveo je u pisanom odgovoru Dejvid Sejd, visoki savetnik GAP, i dodao: “Verujemo da je izvesno da će dodatne istrage otkriti dalja kršenja zakona, pravila i regulativa, zloupotrebu položaja i loše rukovođenje”.

Pekovi potezi našli su se i na meti kritika i republikanaca i demokrata u Kongresu, navodi Glas Amerike.

SAD se vraćaju u SZO

Administracija predsednika SAD izdala je saopštenje u kojem se navodi da će predsednik SAD Bajden poništiti odluku njegovog prethodnika Trampa i vratiti SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO).

U pismu koje je potpisao Bajden se navodi da "SZO igra ključnu ulogu u borbi protiv smrtonosnog korona virusa, kao i u velikom broju pretnji za globalnu zdravstvenu sigurnost. Amerika će nastaviti da bude deo SZO i globalni lider u suočavanju sa tim pretnjama".

Vršilac dužnosti državnog sekretara Den Smit je dao instrukcije svim američkim diplomatama da ponovo uspostave komunikaciju sa SZO i spreče bilo kakve zastoje sa zdravstvenom organizacijom UN, prema izveštaju u koji je uvid imao CNN.

SAD su bile u procesu povlačenja osoblja iz SZO prethodnih meseci po naređenju Trampove administracije, ali će ta odluka sada biti opovrgnuta.

Nuklearne šifre u podne predate Bajdenu

Jedan od najvažnijih detalja inauguracionog dana je i predaja nuklearnog kofera novom šefu Bele kuće, pa su se mnogi pitali kako će se ta primopredaja obaviti s obzirom da je Tramp bio udaljen hiljadama kilometara od Bajdena.

Antonov: Rusija se nada novom poglavlju u odnosima sa SAD

Rusija se nada novom poglavlju u odnosima sa SAD sada kada je dužnost preuzeo predsednik Džo Bajden, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

"Bio sam na inauguraciji gde sam pažljivo pratio Bajdenov govor i osluškivao sve što se odnosi na spoljnu politiku, naravno posebno na Rusiju. Želim da verujem da je danas otvoreno novo poglavlje u odnosima između Rusije i SAD", izjavio je Antonov, prenosi TAS.

Međutim, postoji nekoliko nuklearnih kofera i, suprotno onome što se uglavnom piše u javnosti, ne radi se o nuklearnom dugmetu, nego o setu kodova, prenela je televizijska mreža En-Bi-Si.

Jedna aktovka otputovala je u Floridu s bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegov set kodova prestao je da važi u 11 sati, 59 minuta i 59 sekundi po lokalnom vremenu, a Bajdenov set kodova aktiviran je tačno u podne (18 časova po našem vremenu).

Rezervni nuklearni kofer nalazio se kod bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa i on bi trebalo da ga je predao novom potpredsedniku - Kamali Haris.

Bajden je dobio svoj "biskvit" (plastična kartica na kojoj su šifre za nuklearni napad) najverovatnije pre inauguracije, kao i potpredsednica Kamala Haris i tada bi trebalo da su i upoznati sa procedurom pokretanja nukelarnog napada, pišu američki mediji.

Bajdena sačekalo Trampovo pismo

Bajden je izjavio da ga je po dolasku u predsedničku rezidenciju sačekalo "velikodušno pismo" Donalda Trampa koje je ostavio pre nego što je napustio zgradu.

CNN prenosi da Bajden nije želeo da otkrije sadržaj pisma.

"Predsednik Tramp je napisao veoma "velikodušno pismo", ali s obzirom da je upućeno meni privatno ne želim da govorim o tome dok ne budem razgovarao sa predsednikom Trampom", rekao je Bajden.

Uobičajeno je da nuklearni kofer, koji služi američkom predsedniku u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik, koji mora da bude uz predsednika non-stop i da bude predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsednika na inauguraciji dok polaže zakletvu, ali se to ovoga puta nije dogodilo.

Bajden 20. januar proglasio Danom nacionalnog jedinstva

Predsednik SAD Bajden proglasio je sredu 20. januar 2021. godine Danom nacionalnog jedinstva.

"Danas slavimo trijumf demokratije nakon ovih izbora na kojima je glasalo više Amerikanaca nego ikada pre u našoj nacionalnoj istoriji. Glas naroda smo čuli, i poslušali. Moramo se suočiti sa svim nedaćama i pobediti ih", izjavio je  on, prenosi CNN.

Haris "preuzela" Senat

Nakon što je napustila zdanje Kongresa gde je prisustvovala polaganje zakletve trojice novoizabranih senatora iz Demokratske stranke, potpredsednicu SAD Kamalu Haris novinari su pitali kako se oseća kao predsednica Senata.

"Za sada dobro, radim svakoga dana", našalila se Harisova, a preneo CNN.

Novoizabrani senatori, demokrate koji su danas položile zakletvu su: Džon Osof iz Džordžije, Rafael Vernok i Aleks Padilja iz Kalifornije koji će u Senatu preuzeti mesto potpredsednice Kamale Haris.

Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom da Harisova ima odlučujući glas kao predsednica Senata, većinu će imati demokrate.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bajden potpisao prve izvršne akte, Kamala Haris "preuzela" Senat

Izvor: RTS, 21.Jan.2021

Novi predsednik SAD Džo Bajden u Ovalnoj sobi Bele kuće potpisao je svoje prve izvršne akte kojima će biti poništen deo odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa. Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom na to da potpredsednica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.