Proslava Srpske nove godine

Izvor: RTS, 13.Jan.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Srpske nove godine

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru, u narodu poznatiji kao Srpska nova godina, organizovan na trgovima u više gradova i turističkih centara širom Srbije. Nastupali uglavnom domaći pevači i rok grupe, a u ponoć gradovi obasjani vatrometom.

U Srbiji dočekana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nova godina po Julijanskom kalendaru. Sveta gora, Srpska, Ruska, Jerusalimska i Gruzijska pravoslavna crkva, početak nove julijanske godine obeležili služenjem molebana. Doček na gradskim trgovima organizovali su Novi Sad, Kruševac, Kragujevac, Niš, Vranje, Leskovac i Kraljevo. Vlada Srbije preporučila je da 14. januar bude neradni dan.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić došao je u bazu Protivterorističke jedinice (PTJ) Ministarstva unutrašnjih poslova u Lipovici gde će dočekati Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Dačić je svečano dočekan u bazi PTJ, gde će sa saradnicima, po tradiciji, u druženju sa pripadnicima policije čekati Srpsku novu godinu.

Od kada obavlja dužnost ministar policije Dačić Novu godinu po julijanskom kalendaru obeležava sa pripadnici MUP-a i policije.

U Hramu Svetog Save tradicionalno je služen moleban za predstojeću godinu, a ponoć je označio veliki vatromet.

Prvi put u novijoj istoriji Novi Sad je na Trgu slobode organizovao doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Na trgu su nastupil grupe "Garavi sokak", "Amajlija", "Apsolutno romantično" i "Uvertira", kao i muška pevačka grupa "Zvuci s kamena" i ženska pevačka grupa "Rođenice". Tačno u ponoć Novosađane je obasjao vatromet.

Kraljevo je sugrađanima obezbedilo koncert muzičkih nada na Trgu srpskih ratnika. Kraljevčani su u  14. januar ušli uz muziku Bojane i Nikole Pekovića, Filipa Mitrovića i Vanje Mijatović.

Čačani su čekali Novu godinu uz Harisa Džinovića, a u ponoć je na gradskom Trgu nastupiila "Riblja čorba".

Na glavnom kruševačkom Trgu pred publiku su zabavljali Aca Lukas i Ana Bekuta. Dolazak Nove godine Kruševljanima je čestitao glumac Milorad Mandić Manda.

Doček pravoslavne Nove godine u Kragujevcu organizovan je na Đačkom trgu a nastupile su grupe "Čovek bez sluha", "Darkšajns" i "Gruv femili".

Stanovnici Svilajnca i tog dela Resave, dočekali su Srpsku novu godinu na Trgu Stevana Sinđelića uz trube Dejana Petrovića i njegov orkestar "Big bend".

U Kosovskoj Mitrovici tradicionalno se slavilo i u restoranima i na trgu. U Leposaviću su svirali Emir Kusturica i Nele Karajlić sa njihovom grupom "No smoking orkestra".

Srpska nova godina dočekana je veselo i u regionu. Slavilo se u Banjaluci, Podgorici, Zagrebu.

Doček u Banjaluci organizovan je na platou ispred hrama Hrista Spasitelja. Program je počeo ispred Banskog dvora nastupom Gradskog tamburaškog orkestra sa solistima, KUD "Veselin Masleša".

Tri praznika u jednom danu

Pravoslavne starokalendarske crkve 14. januara u jednom danu proslavljaju tri praznika: Obrezanje Isusa Hrista, spomen na svetog Vasilija Velikog i početak građanske (ne crkvene) Nove godine, prenosi Verska informativna agencija.

Osmog dana po rođenju, Hristos je po Mojsijevom zakonu, koji je važio za svu jevrejsku mušku decu, obrezan, pri tome je dobio ime Isus. To beleži jevađelista Luka.

Arhiepiskop grada Kesarije u Kapadokiji, Vasilije, nazvan Velikim, upokojio se na današnji dan, 379. godine, u 45. godini zemaljskog života. Njegove zasluge za Crkvu su brojne. U svoje vreme niko mu nije bio ravan po mudrosti. Smatra se učiteljem vascele Crkve, ocem istočnog monaštva, braniocem vere od jeretika.

On je sastavljač teksta liturgije, koja nosi njegovo ime. Sačuvana su mu skoro sva dela, koja je napisao. Kod Srba se slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Sveti Vasilije Veliki je slava srpskog monaštva.

Obeležava se i početak građanske godine po julijanskom kalendaru, dok crkvena, liturgijska godina počinje prvog dana septembra. Posle liturgije u crkvama se tim povodom služi blagodarenje za proteklu godinu, a ujedno i molitva za nastupajući godišnji krug. Moli se za mir, za stišavanje neprijateljstava, nemira i ratova, za čvrstu i nelicemernu ljubav, za sunčanu toplotu, plodonosnu rosu, umerene i zdrave vetrove.

Kod Srba se praznik naziva Malim Božićem i priprema se poseban kolač - vasilica. Kod Grka je sličan kolač nazvan "vasilopita".

U srpskoj kneževini su u 19. veku ovoga dana održavane narodne skupštine, a u Hilandaru je običaj da biva godišnji sabor staraca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.