Izvor: S media, 13.Jan.2013, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA NOVA GODINA: Proslava na trgovima širom Srbije

U Srbiji se dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru. Sveta gora, Srpska, Ruska, Jerusalimska i Gruzijska pravoslavna crkva, početak nove julijanske godine obeležavaju služenjem molebana. Doček na gradskim trgovima organizovali su Novi Sad, Kruševac, Kragujevac, Niš, Vranje, Leskovac i Kraljevo. Vlada Srbije preporučila je da 14. januar bude neradni dan.

U Beogradu neće biti organizovanog dočeka na trgovima Srpske Nove godine, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << će u Hramu Svetog Save na Vračaru biti služeno blagodarenje za prošlu i moleban za sledeću godinu, a tačno u ponoć ispred Hrama vatromet će označiti početak pravoslavne Nove godine.

Novi Sad će, prvi put u novijoj istoriji, na centralnom gradskom trgu organizovati doček Nove godine po julijanskom kalendaru, na kome će biti zastupljene različite vrste muzike - od izvornog pevanja do roka.

Na novosadskom Trgu slobode nastupiće grupe "Garavi sokak", "Amajlija", "Apsolutno romantično" i "Mladost", kao i muška pevačka grupa "Zvuci s kamena" i ženska pevačka grupa "Rođenice", a za nastup mužičara i angažovanje tehnike iz budžeta grada nije izdvojen nijedini dinar.

Program na Trgu slobode počeće 13. januara u 21 sat i trajaće do jedan sat posle ponoći, a tačno u ponoć će biti upriličen i vatromet.

Nišlije će na dočeku Nove 2013. godine po julijanskom kalendaru zabavljati Kiki Lesnadrić i "Piloti", u ponoć će nastupajuću godinu obeležiti vatromet, a zatim će nastupiti i trubači.

Proslava će biti organizovana u parku "Sveti Sava" na Bulevaru Nemanjića, a za nju će, prema odluci opštine Medijana koja je tradicionalno organizator te proslave, biti utrošeno najviše 1,5 miliona dinara.

U Kragujevcu će za doček pravoslavne Nove godine, na Ðačkom trgu nastupiti lokalne rok grupe "ČBS", "Darkshine" i "Drum family". Novogodišnji koncert će trajati od 22 sata do jedan sat iza ponoći, a i za ovaj doček sa zgrade Skupštine grada biće priređen vatromet.

Skupština grada Jagodine, organizovaće doček na glavnom gradskom trgu, gde će nastupiti "Zvezde granda" Darko Lazić i Aleksandra Prijović. Biće upriličen raskošan vatromet, radiće gradsko klizalište koje je u neposrednoj blizini, a točiće se vruća rakija i vino.

Čačani i njihovi gosti će Srpsku Novu godinu dočekati na gradskom trgu uz muziku "Riblje čorbe" i Harisa Džinovića.

Za doček pravoslavne Nove godine u sportskoj hali u Leposaviću na severu Kosova sviraće "No smoking orkestra" Emira Kusturice. Program počinje u 20 časova, ulaz je slobodan. Organizatori su opština Leposavić i Centar za kulturu Sava Dečanac, a pokrovitelj Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Organizovanog dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru biće i u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na platou ispred studentskih domova građane će zabavljati pevači narodne muzike.

Novu godinu po julijanskom kalendaru slave Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

(S media/Tanjug)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRPSKA NOVA GODINA: Piloti u Nišu, Čorba u Čačku, Beograd bez dočeka

Izvor: Kurir, 13.Jan.2013

BEOGRAD - Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, u narodu poznatije kao srpska Nova godina, biće organizovan na trgovima u više gradova i turističkim centrima širom Srbije, a nastupaće uglavnom domaći pevači i rok grupe, dok će u ponoć gradovi biti obasjani vatrometom...U Beogradu neće...

Nastavak na Kurir...

Dočekana i Srpska nova godina

Izvor: B92, 14.Jan.2013, 08:46

Beograd, Kragujevac, Novi Sad -- Uz veselje i vatromete, Srpska nova godina tradicionalno je dočekana u restoranima, kafićima, klubovima, splavovima, ali i na gradskim trgovima širom Srbije...Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je Srpsku novu godinu dočekao u bazi Protivterorističke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.