SRPSKA NOVA GODINA: Piloti u Nišu, Čorba u Čačku, Beograd bez dočeka

Izvor: Kurir, 13.Jan.2013, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA NOVA GODINA: Piloti u Nišu, Čorba u Čačku, Beograd bez dočeka

BEOGRAD - Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, u narodu poznatije kao srpska Nova godina, biće organizovan na trgovima u više gradova i turističkim centrima širom Srbije, a nastupaće uglavnom domaći pevači i rok grupe, dok će u ponoć gradovi biti obasjani vatrometom.

U Beogradu neće biti organizovanog dočeka na trgovima, ali će u Hramu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Svetog Save na Vračaru biti služeno blagodarenje za prošlu i moleban za sledeću godinu, a tačno u ponoć ispred Hrama vatromet će označiti početak pravoslavne Nove godine.

Novi Sad će, prvi put u novijoj istoriji, na centralnom gradskom trgu organizovati doček Nove godine po julijanskom kalendaru, na kome će biti zastupljene različite vrste muzike - od izvornog pevanja do roka.

Na novosadskom Trgu slobode nastupiće grupe "Garavi sokak", "Amajlija", "Apsolutno romantično" i "Mladost", kao i muška pevačka grupa "Zvuci s kamena" i ženska pevačka grupa "Rođenice", a za nastup mužičara i angažovanje tehnike iz budžeta grada nije izdvojen nijedini dinar.

Program na Trgu slobode počeće 13. januara u 21 sat i trajaće do jedan sat posle ponoći, a tačno u ponoć će biti upriličen i vatromet.

Nišlije će na dočeku Nove 2013. godine po julijanskom kalendaru zabavljati Kiki Lesnadrić i "Piloti", u ponoć će nastupajuću godinu obeležiti vatromet, a zatim će nastupiti i trubači.

Proslava će biti organizovana u parku "Sveti Sava" na Bulevaru Nemanjića, a za nju će, prema odluci opštine Medijana koja je tradicionalno organizator te proslave, biti utrošeno najviše 1,5 miliona dinara.

U Kragujevcu će za doček pravoslavne Nove godine, na Đačkom trgu nastupiti lokalne rok grupe "ČBS", "Darkshine" i "Drum family". Novogodišnji koncert će trajati od 22 sata do jedan sat iza ponoći, a i za ovaj doček sa zgrade Skupštine grada biće priređen vatromet.

Za doček pravoslavne Nove godine u sportskoj hali u Leposaviću na severu Kosova sviraće "No smoking orkestra" Emira Kusturice. Program počinje u 20 časova, ulaz je slobodan. Organizatori su opština Leposavić i Centar za kulturu Sava Dečanac, a pokrovitelj Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Organizovanog dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru biće i u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na platou ispred studentskih domova građane će zabavljati pevači narodne muzike.

Doček Srpske Nove godine, Zlatiborci će otpočeti u popodnevnim satima u selu Jablanica, gde će se u crkvi održati bogosluženje i paljenje ostatka badnjaka.

Posle toga, najmlađima će Božić Bata podeliti novogodišnje paketiće, a za posetioce je pripremljen i kulturno-umetnički program.

U večernjim satima na Kraljevom trgu na Zlatiboru nastupiće trubački orkestar Veljka Ostojića i Slobodan Mulina. U prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, 14. januar, Zlatiborci i njihovi gosti ući će uz tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Skupština grada Jagodine, organizovaće doček na glavnom gradskom trgu, gde će nastupiti "Zvezde granda" Darko Lazić i Aleksandra Prijović. Biće upriličen raskošan vatromet, radiće gradsko klizalište koje je u neposrednoj blizini, a točiće se vruća rakija i vino.

Čačani i njihovi gosti će Srpsku Novu godinu dočekati na gradskom trgu uz muziku "Riblje čorbe" i Harisa Džinovića.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Aleksandar Dačić izjavio je Tanjugu da će Džinović Čačane i njihove goste zabavljati od 21 do 22.15 sati, posle čega će nastupati "Riblja čorba" i lokalni orkestar "Za dž". U ponoć će biti organizovan vatromet.

Lokalna samouprava je iz gradske kase za proslavu Srpske Nove godine izdvojila 1,33 miliona dinara.

U Vrnjačkoj Banji povodom proslave pravoslavne Nove godine ribolovačko udruženje "Moravac" i Turistička organizacija banje na Promenadi organizuje ribolovačku zabavu "Riblja čorba za sve".

Svim posetiocima manifestacije biće služeni riblji specijaliteti, vruća rakija, a kao poseban specijalitet najavljena je čorba od fazana.

Prisutni će imati priliku da uživaju i u srpskoj tradicionalnoj narodnoj muzici u izvođenju orkestra, izvornih grupa pevača narodnog melosa, kao i u izvođenju kulturno umetničkih društava, za šta su zaduženi KUD "Vrnjački vez" i njihovi prijatelji iz Topole, Trstenika, Podunavaca i Gračaca.

U večernjim satima ugostitelji Vrnjačke Banje pobrinuće se za dobar provod u prijatnim ambijentima i veseloj atmosferi vrnjačkih kafića i restorana, a ljubitelji dobrih žurki pravoslavnu Novu godinu docekace uz Lexington Band u vrnjačkoj diskoteci Podrum.

Opština Arilje organizuje svečani doček Srpske Nove godine, a duž glavne ulice od 12 časova biće organizovano nadmetanje u kuvanju kiselog kupusa.

Od 19 časova na gradskom trgu u Arilju počinje muzički program u kome će učestvovati pevačka grupa "Prvo zrno suncokreta", kulturno-umeničko društvo "Polet", "A glas", "Blah, blah" i trubači, a u ponoć program proslave će se završiti velikim vatrometom.

Žitelji Ivanjice i njeni gosti će imati priliku da Srpsku Novu godinu dočekaju na trgu, uz muziku Goce Tržan i trubače.

"Za naše sugrađane kuvaćemo čaj i grejati rakiju, u ponoć će biti vatromet, a posle toga slede trubači i koncert Steva Damljanovića", kazala je predsednica Skupštine opštine Ivanjica Nevenka Milošević.

Srpsku Novu godinu građani varošice Lučani dočekaće na platou ispred Doma kulture uz zvuke orkestra Vlada Čantrića i trubača, a u ponoć će uživati u vatrometu.

Novu godinu po julijanskom kalendaru slave Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Doček u Banjaluci na platou ispred hrama Hrista Spasitelja

"Srećna Srpska Nova godina!", tradicionalna je poruka koja će u ponoć obići i delove regiona čiji su građani verni tradiciji, a među kojima su, pored stanovnika Srbije, i oni sa teritorije Bosne i Hercegovini, Crne Gore, Makedonije i, nešto dalje, Rusije, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Belorusije i Kazahstana. Prema najavama lokalnih medija, doček u Banjaluci biće organizovan na platou ispred hrama Hrista Spasitelja, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 7.000 konvertibilnih marka. Program će početi u 21.30 časova ispred Banskog dvora nastupom Gradskog tamburaškog orkestra sa solistima, članova Kulturno-umetničkog društva "Veselin Masleša", kojima će se posle ponoći pridružiti i Krajiški trubači. U ponoć će početi i moleban u hramu Hrista Spasitelja.Za posetioce obezbeđeno je besplatno pivo, a cena roštilja biće povoljna, primamljiva je poruka organizatora.

Dodikova čestitka: Puno sreće, zdravlja i uspeha

U susret Srpskoj Novoj godini oglasio se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je uputio čestitku svim građanima Srpske koji dočekuju 2013. po Julijanskom kalendaru.

"Svim građanima želim puno sreće, zdravlja i uspeha. Želim da Nova godina svima donese bolji život i napredak", poručio je Dodik. Vlada Republike Srpske "postarala se" da se svi koji slave sledećeg dana i odmore, pošto je donela odluku da poneđeljak, 14. januar, bude neradni dan u tom entitetu. Prema dosadašnjim informacijama, ove godine izostaće doček na otvorenom u opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, odnosno proslave će se "preseliti" u ugostiteljske objekte...

U hotelu "Bistrica" na Jahorini biće organizovan doček uz bend "Slatki greh", slobodnih mesta još ima, a veselo će biti i u Brčkom - omladina grada organizuje doček kod Spomenika srpskim oslobodiocima uz pesmu "Zvezda Granda" i vatromet.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

SRPSKA NOVA GODINA: Piloti u Nišu, Čorba u Čačku, Beograd bez dočeka

Izvor: Dzungla.org, 13.Jan.2013

U Beogradu neće biti organizovanog dočeka na trgovima, ali će u Hramu Svetog Save na Vračaru biti služeno blagodarenje za prošlu i moleban za sledeću godinu.. .  . BEOGRAD – Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, u narodu poznatije kao srpska Nova godina, biće organizovan na trgovima...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.