Izvor: Politika, 14.Jan.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček pravoslavne Nove godine: vatromet ispred Hrama

Plato ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u ponoć je obasjao veličanstveni vatromet, tradicionalno priređen povodom proslave Nove godine po julijanskom kalendaru.

Mnogobrojni sugrađani svih generacija pod dugom boja razmenili su međusobno želje, a poneku skrivenu u srcu sačuvali su za sebe, verujući u njihovo ostvarenje. Pre vatrometa u hramu je služen moleban.

A. K.

----------------------------------

Doček u „Suncu” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uz evergrin melodije

(Foto M. Veličković)

Gosti restorana „Sunce” u prizemlju Doma omladine dočekali su Srpsku novu godinu uz muziku grupe „Stubovi pop kulture”. Milan Jeftić (saksofon i klarinet), Bojan Knežević i Srđan Avramović (gitare i vokali) i Mihajlo Dimitrijević (perkusije) do dva sata posle ponoći svirali su strane i domaće evergrin melodije, a raspoloženi gosti aplauzima su ih nagradili za izvođenje šarolikog programa.

M. V.

----------------------------------

Duvan čvarci, pogača i starogradske pesme

Oni koji su preskočili da zamisle neku želju i dragim osobama upute čestitke za dobro zdravlje, pun novčanik i srećnu ljubav imali su priliku da to nadoknade na dočeku Srpske nove godine. Pod krovom „Srpske kafane” u Svetogorskoj ulici uz muziku, pesmu i igru ispraćala se stara godina po julijanskom kalendaru. Kako običaji i tradicija nalažu, ovde se služila domaća hrana.

Duvan čvarci, pršuta, kajmak, razne vrste sira, ajvar, turšija, proja i vruća pogača na trpezi su se našli kao predjelo.

– Posle ovih mezetluka, uz koje se nazdravljalo vrućim vinom i rakijom, iz kuhinje tek spremljeni iznose se pohovani kačkavalj, šampinjoni, roštilj i mešano meso – kaže Vera Miletić, koja je ujedno direktorka i domaćica u ovoj čuvenoj ugostiteljskoj kući u koju rado svraćaju i stranci da bi probali specijalitete spremljene po receptima i na način kako su to radile naše bake. Sladokusci, kako je ocenila Miletićeva, najviše vole baklavu i starinsku doboš tortu koja se i u gradu i u selu mesila za velika slavlja i u posebnim prilikama.

– Za ovaj praznik nam dolaze verni gosti, koji kod nas svraćaju svaki dan na ručak. Znaju da je to proveren meni, kakav bi možda jeli i u svom domaćinstvu. Vole kad mogu da se okrepe čorbom, supom ili nekim drugim varivom. Zbog njih smo uveli praksu da radimo i nedeljom, pa 13. januara tačno znamo ko će nam preći prag. To su veseli i vedri ljudi, koji ovde ostaju do sitnih sati uvereni da im je ovo srećna adresa na kojoj počinju nove planove za narednih 365 dana – priča Vera.

Sudeći prema odličnoj atmosferi uz „Srpsko-duševni orkestar”, ova godina meraklijama će biti berićetna.

A. Kurteš

objavljeno: 14.01.2015.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine,   Sveti Sava

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.