Izvor: Politika, 14.Jan.2015, 09:33 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Doček pravoslavne Nove godine: vatromet ispred Hrama
Plato ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u ponoć je obasjao veličanstveni vatromet, tradicionalno priređen povodom proslave Nove godine po julijanskom kalendaru.
Mnogobrojni sugrađani svih generacija pod dugom boja razmenili su međusobno želje, a poneku skrivenu u srcu sačuvali su za sebe, verujući u njihovo ostvarenje. Pre vatrometa u hramu je služen moleban.
A. K.
----------------------------------
Doček u „Suncu” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uz evergrin melodije
(Foto M. Veličković)
Gosti restorana „Sunce” u prizemlju Doma omladine dočekali su Srpsku novu godinu uz muziku grupe „Stubovi pop kulture”. Milan Jeftić (saksofon i klarinet), Bojan Knežević i Srđan Avramović (gitare i vokali) i Mihajlo Dimitrijević (perkusije) do dva sata posle ponoći svirali su strane i domaće evergrin melodije, a raspoloženi gosti aplauzima su ih nagradili za izvođenje šarolikog programa.
M. V.
----------------------------------
Duvan čvarci, pogača i starogradske pesme
Oni koji su preskočili da zamisle neku želju i dragim osobama upute čestitke za dobro zdravlje, pun novčanik i srećnu ljubav imali su priliku da to nadoknade na dočeku Srpske nove godine. Pod krovom „Srpske kafane” u Svetogorskoj ulici uz muziku, pesmu i igru ispraćala se stara godina po julijanskom kalendaru. Kako običaji i tradicija nalažu, ovde se služila domaća hrana.
Duvan čvarci, pršuta, kajmak, razne vrste sira, ajvar, turšija, proja i vruća pogača na trpezi su se našli kao predjelo.
– Posle ovih mezetluka, uz koje se nazdravljalo vrućim vinom i rakijom, iz kuhinje tek spremljeni iznose se pohovani kačkavalj, šampinjoni, roštilj i mešano meso – kaže Vera Miletić, koja je ujedno direktorka i domaćica u ovoj čuvenoj ugostiteljskoj kući u koju rado svraćaju i stranci da bi probali specijalitete spremljene po receptima i na način kako su to radile naše bake. Sladokusci, kako je ocenila Miletićeva, najviše vole baklavu i starinsku doboš tortu koja se i u gradu i u selu mesila za velika slavlja i u posebnim prilikama.
– Za ovaj praznik nam dolaze verni gosti, koji kod nas svraćaju svaki dan na ručak. Znaju da je to proveren meni, kakav bi možda jeli i u svom domaćinstvu. Vole kad mogu da se okrepe čorbom, supom ili nekim drugim varivom. Zbog njih smo uveli praksu da radimo i nedeljom, pa 13. januara tačno znamo ko će nam preći prag. To su veseli i vedri ljudi, koji ovde ostaju do sitnih sati uvereni da im je ovo srećna adresa na kojoj počinju nove planove za narednih 365 dana – priča Vera.
Sudeći prema odličnoj atmosferi uz „Srpsko-duševni orkestar”, ova godina meraklijama će biti berićetna.
A. Kurteš
objavljeno: 14.01.2015.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine, Sveti Sava