Uljare cenu suncokreta skresale za trećinu

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljare cenu suncokreta skresale za trećinu

/dnevnik.rs/ Za suncokret će poljoprivrednici ove godine dobijati 30 dinara po kilogramu, plus PDV, odnosno 31,5 dinar. Lanjski suncokret su, podsetimo, uljare plaćale 42 dinara s PDV-om, što znači da je ovogodišnja cena 30 odsto niža. Konačne uslove otkupa suncokreta roda 2011. iznela je „Viktorija logistik”, a iako ni „Invej„, u čijem su sastavu vrbaski „Vital„ i somborsko „Sunce„, a ni „Dijamant” još nisu obanrodovale otkupnu cenu, nezvanično saznajemo da ni >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << te kompanije neće „ići„ preko 31,5 dinar.


Kao osnovni razlog za pad cene ove uljarice prerađivači navode kretanja na svetskom tržištu, gde su dobrano pojeftinili i suncokret i ulje. Takođe, očekuje se veliki rod u Ukrajini, Rusiji, što je uticalo na formiranje cene. U svakom slučaju, naši se paori ove godine na suncokretu neće ovajditi, a to što je zejtin „pao” na svetskoj pijaci još uvek ništa ne znači ni za potrošače jer kod nas cene u radnjama stoje po starom.
Naime, na svetskoj berzi se u prethodnoj godini zejtin vrteo oko 1.100 evra po toni, a sada je oko 920 evra. Međutim, po informacijama koje smo dobili u našim uljarama, litarsko pakovanje suncokretovog zejtina još uvek nije pojeftinilo ni u evropskim marketima, gde košta od dva do dva i po evra. U našim prodavnicama ulje staje 141,9 dinar, („dijamant”) ili 145,9 („sunce” i „vital”). Iz ovdašnjih fabrika još uvek ne najavljuju pojeftinjenje ali, kako kažu, prate svetske cene koje ukazuju na to da bi i kod nas moglo doći do korekcija. U kompaniji „Invej” nam je rečeno da uljare primaju suncokret, da njegova cena još nije definisana, te da se zejtin još pravi od lanjskog suncokreta pa još nema osnova za spuštanje cene.
U uslovima otkupa „Viktorije logistik” navodi se da se prima suncokret roda 2011. godine koji je zreo, zdrav, nezaražen štetočinama i bolestima, bez stranog mirisa i ukusa, s najvećom vlagom 20 odsto i primesama deset odsto. Baza za obračun merkantilnog suncokreta je vlaga devet odsto, primese dva odsto, a za svaki procenat primesa preko ili ispod toga odbija se ili se dodaje procenat primljene količine 1:1, a tako je i s vlagom. Kada je o plaćanju reč, „Viktorija logistik„ se obavezuje na to da konačnu isplatu otkupljenog merkantilnog suncokreta roda 2011, marže i manipulacije obavi odmah po isporuci, obračunu i ispostavljanju faktura. Takođe, „Viktorija” plaća i troškove prevoza do otkupnih mesta.
Inače, kako kažu u Privrednoj komori Srbije, žetva suncokreta na ukupno 177.000 hektra počela je desetak dana ranije nego što je bilo uobičajeno prethodnih godina, a razlog za to su visoke temperature.
– Prvi rezultati govore da su prinosi nešto niži od prosečnih i kreću se od 1,8 do dve tone po hektaru – kazao je sekretar za poljoprivredu u PKS-u Milan Prostran, objašnjavajući da je reč o ranijim hibridima koji po pravilu imaju niže prinose, a očekuje se da će kod srednje kasnih i kasnijih hibrida biti od 2,2 tona po hektaru do 2,5 tone, što je na nivou proseka.
Visoke temperature ubrzale su zrenje svih ratarskih kultura, pa su žetva suncokreta i soje i vađenje šećerne repe u Srbiji počeli ranije nego što je to uobičajeno, a prinosi su nešto niži od očekivanih. S. Gluščević
Nezadovoljni proizvođači
– Uljare su nas ponovo prešle, dogovorile su se o ceni i drsko izašli sa svojim komercijalnim uslovima. Ali, daćemo suncokret na skladištenje pa ćemo da vidimo kako će se stvari odvijati – kaže za naš list veliki proizvođač suncokreta iz Lukićeva Dragiša Borić koji sa svojih njiva ubira tri do 3,5 tone ove uljarice. – Opet je očigledan nekorektan odnos prerađivača prema nama. Oborili su cenu našeg proizvoda, a nisu spustili cenu ulja. Takođe, nama su, na osnovu lanjske dobre cene suncokreta „odrapili” repromaterijal i skupo smo ga platili, a onda su nas dokrajčili u otkupu.

ekonomijaSrbijasuncokretuljareskresane cene

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.