POLAGANJEM VENACA NA SPOMEN OBELEŽJA I SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE(FOTO)

Izvor: Radio Dunav, 13.Feb.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLAGANJEM VENACA NA SPOMEN OBELEŽJA I SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE(FOTO)

Povodom Dana državnosti Republike Srbije ,”Sretenja” danas je polaganjem venaca na spomen obeležja ispred Kulturnog centra u Apatinu, i svečanom akademijom u Domu kulture obeležen ovaj državni praznik. U prisustvu velikog broja građana cveće i vence su položile delegacije opštine Apatin, Vojske Srbije, Rezervne vojne starešine i članovi SUBNOR-a opštine Apatin.
Svečana akademija je otvorena intoniranjem himne Srbije “Bože pravde” u izvedbi Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << hora Jedinostvo, nakon čega je reč uzeo profesor dr Miloje Pršić koji je u svom izlaganju govorio o istoriji Srba i o samom značaju “Sretenja” za naš narod, a na zadovoljstvo prisutnih izneo je i nekoliko interesantnih istorijskih činjenica vezanih za tadašnje prilike u Beogradskom pašaluku.
Učešće u akademiji uzeli su i učenici gimnazije Nikola Tesla, Sandra Šlegl, Milana Duraković, Svetislav Vulikić, Vasilije Zorić koji su recitalima izmamili aplauz publike, a učenici muzičke škole Miloš Bačić, Žoka Kratofil i Klaudija Kujundžić su na klaviru izveli kompozicije Jošinao Nakade (Etida) i Leo Vajnera (Lisičji ples).
Dan državnosti je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Vojska Srbije,   Apatin

Nastavak na Radio Dunav...






Povezane vesti

Dan državnosti obeležen svečanom akademijom u apatinskom Domu kulture (FOTO)

Izvor: 025info.rs, 13.Feb.2017

Povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije danas je polaganjem venaca na spomen obeležja ispred Kulturnog centra u Apatinu, i svečanom akademijom u Domu kulture obeležen ovaj državni praznik. U prisustvu velikog broja građana cveće i vence su položile delegacije opštine Apatin, Vojske...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.