Apatin
Apatin

Opština Apatin
Pokrajina Vojvodina
Upravni okrug Zapadnobački
Površina 116,4 km
Broj stanovnika 19320
Poštanski broj 25260
Pozivni broj 025

Apatin je gradić koji se nalazi na severu Srbije, tačnije u Zapadnobačkom okrugu. Grad Apatin se može opisati kao ribolovačka i lovačka oaza na Dunavu.

Iako se po prvi put spominje u knjigama davne 1011. godine guste šume Gornjeg Podunavlja, mutne bare i rukavci, i sam Dunav su oduvek privlačili ljude u ovaj kraj.
Netaknuta priroda kao što je orao beloreašumskog izgleda, stoletna autohtona šuma, bare i močvare, bogatstvo flore i faune, karakteristike su specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Ovaj rezervat je deo velike poplavne, ritsko močvarne zone, srednjeg toka Dunava. 280 vrsta ptica od kojih je tu i vepan, crna roda, kormorani. U neposrednoj okolini grada nalazi se banja Junaković, prvenstveno namenjena lečenju i rehabilitaciji, ali u svom sklopu ima i nekoliko bazena na otvorenom koji su posećeni u letnjim mesecima, a tu su i sportski i teniski tereni, kuglana, u izgradnji je i spa centar.

Turističku ponudu grada čine Apatinska pivara koja datira iz 1756. godine, Pravoslavna crkva Sabor Svetih Apostola na samoj obali Dunava, Crkve uznesenje Marijino, Srce Isusovo i Sveti Lovre, a tu je i novo pristanište za turističke brodove i kruzere sa velikim brojem mesta za čamce i jahte.

Mali je broj gradova koji može da se pohvali ovako širokim spektrom turističke ponude: nautičkim, lovno ribolovnim, gastronomskim, i kulturno istorijskim turizmom. Turistička senzacija ne bi bila potpuna da nema manifestacija koje su nadaleko poznate, kao što su tradicionalne Apatinske ribarske večeri, u okviru kojih se organizuju razna sportska takmičenja, koncerti i takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. Čika Savin kotlić jeste manifestacija posvećena pripremi ribljeg paprikaša kojeg apatinci obožavaju. Lički višeboj su sportske viteške igre koje okupljaju veliki broj takmičara i znatiželjnih posetilaca.

Tu su i posećene manifestacije kao Grožđebal u Sonti, Majske svečanosti, i Bele poklade u Prigrevici kao i motorijada u Apatinu. Apatin uz raznoliki turistički program nudi i smeštajne kapacitete za odmor posle napornog obilaska grada i okoline. Kraljevski vrt, Banja Junaković, kamp naselje Budžak, i sav komfor može se naći.
Grad je pun mirisa i ukusa, na raspolaganju su restorani sa najboljom hranom, kao i mnoge čarde kraj Dunava. Gradsko naselje i opština Apatin imaju 19320 stanovnika, Srbi čine 72,41% ukupnog stanovništva, a prema rezultatima popisa broj se stanovnika povećava. Grad Apatin je u severozapadnoj Bački, na levoj obali reke Dunav, gde se Srbija graniči s Hrvatskom. Površina opštine Apatin iznosi 333 četvornih metara i nalazi se između opštine Odžaci i Sombor. Ostala naselja su: Kupusina, Prigrevica, Svilojevo i Sonta.

U opštini Apatin se nalazi istoimeni rit Apatinski rit koji predstavlja područje veličine preko 5000 hektara, a smestio se iz duž leve obale reke Dunav, nastavljajući na Monoštorski rit, koji čine celinu specijalnog rezervata prirode. Apatin je poznata destinacija za posete i avanture, poseduje prirodne lepote šume. Manifestacija ribara se održava već 48 godina te traju sedam dana, a osim dobre zabave tu su nadmetanja za ribolovce za Zlatnu ribicu i Kotlić, gde se osvaja pehar. Apatin promoviše tradicionalne stare sportove kao što su: Bacanje kamena s ramena, pretezanje konopca, obaranje ruke, skok iz mesta u vis i dalj, penjanje uz konopac, i mnoge druge aktivnosti koje privlače ljude.

Jedna od najsavremenijih marina se nalazi na Dunavu baš u Apatinu.
Prostire se na 1,4 hektara površine s kapacitetom od 400 plovila. Na ulasku u grad se nalazi predivan pravoslavni hram Svetih Apostola, a zatim se skreće ka rukavcu Dunava koje vodi ka apatinskom pristaništu.
Apatin godišnje poseti 75.000 turista, u planu je povećanje tog broja jer se radi na bogatijoj turističkoj ponudi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 09:07

Potresni detalji smrti malog Stefana (1): Lekari saopštili najgore, trudna majka počela da čupa kosu sa glave

Potresni detalji smrti malog Stefana (1): Lekari saopštili najgore, trudna majka počela da čupa kosu sa glave

Jednoipogodišnji Stefan N. preminuo je u nedelju po podne dok je pio mleko u porodičnom domu u Sonti kod Apatina, a kako se saznaje, sumnja se da je mališanu pozlilo zbog upale slepog creva.. U trenutku kada je mališanu pozlilo u porodičnom domu u Ulici Marka Oreškovića, pored njega je bila trudna majka Sabrina N. Sedeo pored majke. - Stefan je sedeo pored majke i pio mleko iz dečje flašice. Međutim, u jednom momentu se zagrcnuo i počeo da krklja...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 22.Okt.2019

SMRT BEBE U APATINU Malom Stefanu (1) pozlilo dok je pio mleko, lekari misle da je uzrok smrti SLEPO CREVO

Jednoipogodišnji Stefan N. preminuo je u nedelju popodne dok je pio mleko u porodičnom domu u Sonti kod Apatina, a sumnja se da je mališanu pozlilo zbog upale slepog creva.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019

OTKRIVEN UZROK IZNENADNE SMRTI MALOG STEFANA (1) IZ SONTE: Dečak počeo da se guši, pa preminuo majci na rukama

OTKRIVEN UZROK IZNENADNE SMRTI MALOG STEFANA (1) IZ SONTE: Dečak počeo da se guši, pa preminuo majci na rukama

Mališanu naglo pozlilo i počeo je da se guši, pa je majka Sabina pozvala hitu pomoć. Međutim nije mu bilo spasa. Roditelje i komšije u Sonti, kod Apatina, iznenadila je nagla smrt jednoipogodišnjeg dečaka Stevana N. koji je u subotu preminuo u svojoj kući. Mališanu je naglo pozlilo i počeo je da se guši, pa je majka Sabina pozvala hitnu pomoć. Međutim, iako je lekarska ekipa brzo stigla...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2019, 19:41

Otkriven uzrok iznenadne smrti malog Stevana (1) iz Sonte

Otkriven uzrok iznenadne smrti malog Stevana (1) iz Sonte

Mališanu naglo pozlilo i počeo je da se guši, pa je majka Sabina pozvala hitu pomoć. Međutim nije mu bilo spasa RODITELjE i komšije u Sonti, kod Apatina, iznenadila je nagla smrt jednoipogodišnjeg dečaka Stevana N. koji je u subotu preminuo u svojoj kući.Pročitajte još: Tragedija u Sonti: Stevan (1) preminuo na majčinim rukama, oca strašna vest dočekala u inostranstvuMališanu je naglo pozlilo i počeo je da se guši, pa je majka Sabina pozvala...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019

Sve više mališana nepravilno govori, logopeda sve manje

Sve više mališana nepravilno govori, logopeda sve manje

Okom statistike, deca predškolskog uzrasta imaju sve veći problem kada je reč o govorno jezičkim poremećajima. Koji su razlozi zbog kojih sve više dece ima probleme pri izgovoru, koliko su ti problemi učestali,da li se prevazilaze pri upisu dece u prvi razred. Šta smatraju vaspitači, a šta praksa logopeda, proveravali smo u Somboru i Apatinu.. Nepravilno izgovoreni glasovi poput C, Č, Dž, Š, R, Ž, Lj, S, Z su najčešći poremećaji govora kod predškolske dece. Statistika...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2019

Dječak (1) umro, tatu vijest dočekala u inostranstvu

SONTA - Jednoipogodišnji dječak S. N. preminuo je juče u svom domu u Sonti, mestu kod Apatina.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 16:53

Vanredna kontrola ribarskog područja "Gornje Podunavlje"

Vanredna kontrola ribarskog područja Gornje Podunavlje

Ribočuvarska služba javnog preduzeća "Vojvodinašume" organizovala je vanrednu kontrolu ribarskog područja "Gornje Podunavlje", jer su ujedinjeni ribolovci Srbije apelovali na veliki izlov soma na Dunavu kod Bogojeva i Apatina.. Upecati ribu nije samo veština ribolovaca, već zavisi i od toga ima li u vodi na kojoj se peca ribe. A ribe je sve manje kažu pecaroši u Bačkom Monoštoru. Bez obzira što je njihovo selo okruženo vodama i što je deo ribolovačkih terena u Specijalnom...

Detaljnije >>