Apatin
Apatin

Opština Apatin
Pokrajina Vojvodina
Upravni okrug Zapadnobački
Površina 116,4 km
Broj stanovnika 19320
Poštanski broj 25260
Pozivni broj 025

Apatin je gradić koji se nalazi na severu Srbije, tačnije u Zapadnobačkom okrugu. Grad Apatin se može opisati kao ribolovačka i lovačka oaza na Dunavu.

Iako se po prvi put spominje u knjigama davne 1011. godine guste šume Gornjeg Podunavlja, mutne bare i rukavci, i sam Dunav su oduvek privlačili ljude u ovaj kraj.
Netaknuta priroda kao što je orao beloreašumskog izgleda, stoletna autohtona šuma, bare i močvare, bogatstvo flore i faune, karakteristike su specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Ovaj rezervat je deo velike poplavne, ritsko močvarne zone, srednjeg toka Dunava. 280 vrsta ptica od kojih je tu i vepan, crna roda, kormorani. U neposrednoj okolini grada nalazi se banja Junaković, prvenstveno namenjena lečenju i rehabilitaciji, ali u svom sklopu ima i nekoliko bazena na otvorenom koji su posećeni u letnjim mesecima, a tu su i sportski i teniski tereni, kuglana, u izgradnji je i spa centar.

Turističku ponudu grada čine Apatinska pivara koja datira iz 1756. godine, Pravoslavna crkva Sabor Svetih Apostola na samoj obali Dunava, Crkve uznesenje Marijino, Srce Isusovo i Sveti Lovre, a tu je i novo pristanište za turističke brodove i kruzere sa velikim brojem mesta za čamce i jahte.

Mali je broj gradova koji može da se pohvali ovako širokim spektrom turističke ponude: nautičkim, lovno ribolovnim, gastronomskim, i kulturno istorijskim turizmom. Turistička senzacija ne bi bila potpuna da nema manifestacija koje su nadaleko poznate, kao što su tradicionalne Apatinske ribarske večeri, u okviru kojih se organizuju razna sportska takmičenja, koncerti i takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. Čika Savin kotlić jeste manifestacija posvećena pripremi ribljeg paprikaša kojeg apatinci obožavaju. Lički višeboj su sportske viteške igre koje okupljaju veliki broj takmičara i znatiželjnih posetilaca.

Tu su i posećene manifestacije kao Grožđebal u Sonti, Majske svečanosti, i Bele poklade u Prigrevici kao i motorijada u Apatinu. Apatin uz raznoliki turistički program nudi i smeštajne kapacitete za odmor posle napornog obilaska grada i okoline. Kraljevski vrt, Banja Junaković, kamp naselje Budžak, i sav komfor može se naći.
Grad je pun mirisa i ukusa, na raspolaganju su restorani sa najboljom hranom, kao i mnoge čarde kraj Dunava. Gradsko naselje i opština Apatin imaju 19320 stanovnika, Srbi čine 72,41% ukupnog stanovništva, a prema rezultatima popisa broj se stanovnika povećava. Grad Apatin je u severozapadnoj Bački, na levoj obali reke Dunav, gde se Srbija graniči s Hrvatskom. Površina opštine Apatin iznosi 333 četvornih metara i nalazi se između opštine Odžaci i Sombor. Ostala naselja su: Kupusina, Prigrevica, Svilojevo i Sonta.

U opštini Apatin se nalazi istoimeni rit Apatinski rit koji predstavlja područje veličine preko 5000 hektara, a smestio se iz duž leve obale reke Dunav, nastavljajući na Monoštorski rit, koji čine celinu specijalnog rezervata prirode. Apatin je poznata destinacija za posete i avanture, poseduje prirodne lepote šume. Manifestacija ribara se održava već 48 godina te traju sedam dana, a osim dobre zabave tu su nadmetanja za ribolovce za Zlatnu ribicu i Kotlić, gde se osvaja pehar. Apatin promoviše tradicionalne stare sportove kao što su: Bacanje kamena s ramena, pretezanje konopca, obaranje ruke, skok iz mesta u vis i dalj, penjanje uz konopac, i mnoge druge aktivnosti koje privlače ljude.

Jedna od najsavremenijih marina se nalazi na Dunavu baš u Apatinu.
Prostire se na 1,4 hektara površine s kapacitetom od 400 plovila. Na ulasku u grad se nalazi predivan pravoslavni hram Svetih Apostola, a zatim se skreće ka rukavcu Dunava koje vodi ka apatinskom pristaništu.
Apatin godišnje poseti 75.000 turista, u planu je povećanje tog broja jer se radi na bogatijoj turističkoj ponudi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021, 16:30

40 porodica u Somboru i Apatinu dobilo svoj krov nad glavom

40 porodica u Somboru i Apatinu dobilo svoj krov nad glavom

Petnaest porodica na području opštine Apatin, koje nisu imale rešeno stambeno pitanje dobilo je svoj prvi krov nad glavom.. “Interesovanje za ovaj konkurs bilo je veliko, pa je tako do sada realizovano 11 ugovora na osnovu kojih je omogućeno da isto toliko porodica dobije krov nad glavom.U petak 03.decembra je u Ministarstvu za za brigu o selu, svojim potpisom je omogućio da kuće dobiju još četiri...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2021, 00:18

Ambasador Austrije posetio Apatin

Ambasador Austrije posetio Apatin

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti i ataše za kulturu Adrien Fajks posetili su opštinu Apatin sa ciljem da se upoznaju sa kulturnim vrednostima i znamenitostima.. Delegaciju su zanimala i prirodna bogatstva, pa je za njih organizovana prezentacija prirodnog rezervata "Gornje Podunavlje" i realizacija...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 01.Dec.2021, 12:33

SREĆA NAJMLAĐIH DIRNULA SVE PRISUTNE! UDOVIČIĆ: 'Nastavljamo sa ulaganjima u popularizaciju i razvoj sporta'

SREĆA NAJMLAĐIH DIRNULA SVE PRISUTNE! UDOVIČIĆ: 'Nastavljamo sa ulaganjima u popularizaciju i razvoj sporta'

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je danas Apatin i Sombor i otvoreno razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava i mladim sportistima o aktuelnim uslovima za bavljenje...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 30.Nov.2021, 20:43

Udovičić u Apatinu i Somboru: Nastavljamo sa ulaganjima FOTO

Udovičić u Apatinu i Somboru: Nastavljamo sa ulaganjima FOTO

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je Apatin i Sombor.. On je razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava i mladim sportistima o aktuelnim uslovima za bavljenje sportom u tim opštinama. Tom prilikom učenicima i sportistima uručeni su kompleti sportske opreme za školske fiskulturne sale - koševi, golovi, mreže za odbojku i po 40 lopti. Ministar je u Apatinu posetio učenike Tehničke škole sa domom učenika. "Nastavite...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2021

Udovičić u Apatinu i Somboru: Uključiti što više dece u sportske aktivnosti

Udovičić u Apatinu i Somboru: Uključiti što više dece u sportske aktivnosti

U prethodnom periodu dupliran je broj dece u sistemu školskog sporta sa 80.000 na preko 170.000 dece u Srbiji, stoga će se ubuduće raditi na tome da se što više dece uključi u sportske aktivnosti, kazao je za RTV Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta prilikom posete Apatinu i Somboru. On je ocenio da će dodatna podrška od 1,2 milijarde dinara za sportke klubove i te kako značaiti za njihov dalji i kvalitetniji rad.. Vlada Srbije izdvojila je dodatnih 1,2 milijarde...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2021

UDOVIČIĆ POSETIO APATIN I SOMBOR: Nastavljamo sa ulaganjima

UDOVIČIĆ POSETIO APATIN I SOMBOR: Nastavljamo sa ulaganjima

Učenicima i sportistima uručeni kompleti sportske opreme.. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je danas Apatin i Sombor i razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava i mladim sportistima o aktuelnim uslovima za bavljenje sportom u tim opštinama. Tom prilikom učenicima i sportistima uručeni su kompleti sportske opreme za školske fiskulturne sale - koševi, golovi, mreže za odbojku i po 40 lopti. Ministar je u Apatinu posetio učenike Tehničke škole sa...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 29.Nov.2021, 10:47

RODNA RAVNOPRAVNOST Od Mreže očekujem da promoviše zastupljenost žena u politici

RODNA RAVNOPRAVNOST Od Mreže očekujem da promoviše zastupljenost žena u politici

Dubravka Korać, predsednica opštine Apatin, ističe da snažno podržava osnivanje i rad Mreže

Detaljnije >>