Izvor: RTS, 18.Jan.2022, 07:47

Tonga prekrivena pepelom, preti humanitarna katastrofa posle erupcije vulkana i cunamija

Ostrvska država Tonga pretrpela je veliku štetu nakon erupcije vulkana i cunamija. Prekinut je podmorski kabl i zemlja je odvojena od ostatka sveta. Zalihe vode su zagađene, a zbog pepela koji je prekrio zemlju avioni sa humanitarnom pomoći ne mogu da slete na aerodrom. Strahuje se od moguće humanitarne krize. Potvrđeno da su stradale dve osobe, ali se ne zna da li je to konačan broj žrtava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U Tongi je u subotu došlo do erupcije podvodnog vulkana, koja je dovela do cunamija i zemlja je pretrpela veliku štetu, saopštile su Ujedinjene nacije, prenosi Rojters.

Policija Tonge je potvrdila da su dve osobe poginule, ali da konačan broj stradalih još nije poznat, pošto su komunikacije u toj pacifičkoj državi u prekidu.
Prema saopštenju UN, poziv za pomoć detektovan je u izolovanoj grupi ostrva Haapai, za koje je mornarica Tonge prijavila veliku štetu zbog udara talasa visine od pet do deset metara.
Postoji posebna zabrinutost za ostrva Fonoi i Mango, na kojima živi 36, odnosno 69 ljudi.
Snimci koje su napravile novozelandske odbrambene snage i koji su kružili društvenim mrežama u Tongi pokazuju "katastrofalnu štetu" na udaljenom ostrvu Atata.
Ostrva Fonoifua, Niniva, Nomuka i Mango imaju oštećenja u rasponu od velikih do katastrofalnih, pri čemu je jedno selo na Mangu potpuno uništeno.
Preti humanitarna katastrofa Vulkanska prašina i pepeo prekrili su Tongu pa se veruje i da su zalihe vode zagađene. Dodatni problem je to što je zbog cunamija prekinut podmorski kabl, pa je zemlja odsečena od sveta. 
Strahuje se od humanitarne katastrofe, prenosi Bi-Bi-Si.
Pomoć stiže sa Novog Zelanda, ali sporo - zbog pepela je nemoguće da avioni slete na pistu, a vojnim brodovima sa zalihama biće potrebna tri dana da stignu.
Osim vode i drugih osnovnih namirnica, Novi Zeland šalje spasilački helikopter, a zajedno sa Australijom sprovode se nadzorni letovi kako bi se procenila šteta.
Izlila se nafta duž obale PeruaU međuvremenu stigla je i vest da su neobično visoki talasi na Pacifiku, usled erupcije na Tongi, doveli do izlivanja nafte duž obala Perua.
Peruanski institut za civilnu odbranu je potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i da se gorivo izlilo, preneo je Rojters.
Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.
Plaže u tom području su zatvorene za javnost.
Erupcija je izazvala cunami preko Tihog okeana i čula se čak i na Novom Zelandu, na udaljenosti od oko 2.300 kilometara.
Posledice erupcije i u Republici Srpskoj"Udarni talas" nakon erupcije kod Tonge zabeležen je sinoć i u Evropi, više od 15 sati posle vulkanske erupcije na udaljenosti od čak 17.000-18.000 kilometara.
"Udarni talas" je registrovan u vidu nagle promene vazdušnog pritiska u kratkom periodu.
Promena pritiska registrovana je i na stanicama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Kako je saopšteno, od 20 do 22 sata došlo je do naglog porasta, a zatim i pada pritiska za oko dva milibara, prenose Nezavisne novine.
Ta neobična i retka pojava nije uticala na vremenske prilike.
Vulkan Hunga Tonga-Hunga Haapai, koji je eruptirao u subotu, nalazi na na seizmički aktivnom Pacifičkom vatrenom prstenu, na oko 65 kilometara severno od glavnog grada Tonge.
Tonga je kraljevina od 176 ostrva, od kojih je 36 naseljeno, sa populacijom od 104.494 stanovnika.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.