Sreća male Vati

Izvor: Politika, 25.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreća male Vati

Indonežanska devojčica koja je nestala u cunamiju 2004. vratila se kući – posle sedam godina

Indonežanska devojčica Vati u osmoj godini je odvojena od svoje porodice. I to na najstrašniji mogući način. Naime, selo u kojem je živela – Udžong Baroh – smešteno u pokrajini Zapadni Aće, pre sedam godina je pogodio uništavajući cunami, odvojivši Vati od majke i ostatka porodice. Pre neki dan, ponovo su se sreli. Posle punih sedam godina.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Cunami, koji je 2004. prouzrokovan jakim zemljotresom sa epicentrom u Indijskom okeanu, uništio je veći deo zapadne obale Indonezije, usmrtio oko 170.000 ljudi, a pola miliona ostavio bez krova nad glavom.

Sve se događalo munjevito. Kada je ogromni talas krenu ka Udžong Barohu, do tada mirno selo zahvatila je panika. Vatina majka Jusnijar pokušala je da kćerku i dvoje mlađih blizanaca izvuče na sigurno. U jednom trenutku osetila je da stisak Vatine ruke popušta pod naletom vodene stihije. Trenutak kasnije, devojčica je nestala u zamućenoj vodi. Sva kasnija nastojanja porodice da pronađu barem neki trag od stradalog deteta ostala su uzaludna.

Ali, prošle srede Vati se pojavila u gradu Meulabo. Kako prenosi indonežanska agencija Antara, gosti jednog lokalnog kafea primetili su devojčicu, ogrnutu plavim šalom, koja je tiho sedela u uglu. Kada su je pitali ko je i šta tu radi, rekla je samo da traži izgubljenu porodicu. Objasnila je da je stigla iz obližnjeg grada Banda Aće, da traži porodicu, ali nije mogla da kaže ništa više. Jedino čega je mogla da se seti bilo je ime njenog dede – Ibrahim.

Imala je sreću. Ispostavilo se da je reč o lokalnom religioznom lideru. Ovaj je odmah kontaktirao sa ostatkom porodice. Vati su prepoznali po karakterističnom ožiljku na obrvi, koji je stekla još od detinjstva.

Tokom sedam godina odvojenosti od najbližih, svakodnevica devojčice iz Udžong Baroha nije bila ništa lepša od tragedije koja ju je snašla sedam godina ranije. Ipak, barem je preživela.

Kako je ispričala po povratku u rodno selo, iz vode ju je te tragične 2004. izvukla neka nepoznata žena. Međutim, tu mukama nije bio kraj. Kako se ispostavilo, „spasiteljka“ nije bila ni najmanje nežna prema devojčici. Naprotiv, za krov nad glavom i malo svakodnevne hrane, pretvorila je Vati u – prosjakinju. Tek pre neki dan odlučila je da devojčici vrati slobodu. Jedan dobronamerni taksista prevezao ju je potom u Meulabo.

------------------------------------------------------------

Dvostruki srećković

Jedan od najvećih srećkovića našeg doba svakako je izvesni Zahrul Faudi, takođe žitelj indonežanske provincije Aće. Pomenuti je nekako uspeo da preživi nasrtaj cunamija iz 2004. Potom se preselio u Japan, gde je ove godine preživeo još jednu sličnu prirodnu katastrofu. Visina talasa, takođe izazvanog zemljotresom, koji se 11. marta obrušio na poluostrvo Omoe u prefekturi Ivate, iznosila je skoro – 40 metara.

S. S.

objavljeno: 26.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.