Patrijarh Irinej:Sebičnost i nasilje ugrožavaju odnose medju ljudima

Izvor: Studio B, 20.Apr.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej:Sebičnost i nasilje ugrožavaju odnose medju ljudima

Patrijarh srpski Irinej ocenio je danas u uskršnjoj poslanici da su odnosi među narodima i ljudima sve više ugroženi sebičnošću i prezirom, nasiljem i mržnjom.

"Očevidno, duhovni i moralni poremećaji u ljudskom društvu, kao odvajkada, praćeni su i sada prirodnim poremećajima poput cunamija. Nisu li to novi podsetnici čovečanstvu da zaista postoji uzajamnost među duhovnim i moralnim stanjem i prirodnim fenomenima", rekao je patrijarh u tradicionalnoj uskršnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poruci vernicima.

Patrijarh Irinej je ocenio da zbivanja u prirodi podsećaju da od ljudskog načina življenja i ponašanja zavisi prirodni poredak stvari. "Strašni i apokaliptični zemljotres u Japanu, i njemu slična prirodna znamenja našeg vremena u svetu podsećaju nas na ljudsku nemoć, na smrtnost i ništavilo ljudskih dela", rekao je on.

Patrijarh je posebno ukazao na štetnost sebičnosti, nepoštenja i samoživosti kod ljudi i i nazvao ih lažnim i pogrešnim načinima življenja. On je ocenio da su to osobine koje ugrožavaju zajedništvo, zajedničko dobro i imovinu a da nepoverenje i gramzivost, vlastoljublje, nasilje i otimanje tuđeg ugrožavaju ličnost i njenu slobodu.

"Samoživost, duhovna čamotinja, vlastoljublje i praznoslovlje prete da unište cvet nesebične ljubavi ugrađene u ljudsku prirodu, na čijem plamenu se greju sva bića i sva stvorenja. Prete da ubiju radost života, rađanu iz slobode, uzajamnosti i delatne zamožrtvenosti", rekao je patrijarh. Irinej je dodao da su ljudski moral, stid i dobrota uniženi i zgaženi upravo zato što je ljudska svest ophrvana smrću i besmislom, i da svaki čovek treba da se pita da li pripada ljudima koji žive večnim životom i za večni život ili je u "žalosnom društvu" onih kojima gospodari smrt.

"Zato se, uostalom takvi grčevito i drže samo za prolazni život, klanjajući se, javno ili tajno, smrti i prolaznosti", rekao je on.

Patrijarh je, međutim, dodao da ljudi, verujući u vaskrsenje Hristovo, zapravo veruju u neuništivost vere i ljudske nade i u nepobedivost smisla života.

"Zato, radujmo se braćo i sestre što smo stvoreni i što postojimo - ne za smrt i ništavilo, već za večni život i neprolaznost. Radujmo se jer je vaskrsli Hristos pobedio greh, smrt i svaku čovekoubilačku demonsku silu", rekao je patrijarh u poslanici vernicima.

Posle dužeg niza godina u poslanici SPC nije bilo eksplicitnog pominjanja stanja na Kosovu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.