Japan: Najveća kriza od 1945.

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Najveća kriza od 1945.

Tokio -- Japan, koga je u petak pogodio snažan zemljotres, potom i cunami, trenutno se nalazi u najvećoj krizi u poslednjih 65 godina, kaže premijer te zemlje Naoto Kan.

"Smatram da je sadašnja situacija, sa zemljotresom i cunamijem i nuklearnim centralama, jedna od najozbiljnijih kriza od Drugog svetskog rata", kaže on.

Kan je rekao da zemlji prete restrikcije struje a posebna zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zbog situacije u nuklearnoj centrali Fukušima 1 na severoistoku zemlje, gde se dogodila eksplozija u zgradi gde se nalazi jedan reaktor.

Drugi reaktor iste centrale danas je pokazivao znake kvara u sistemu za rashlađivanje.

Vlada je upozorila da nije isključena mogućnost ekplozije kod reaktora zbog "moguće akumulacije hidrogena", rekao je neimenovani portparol vlade i dodao da sam reaktor ne bi trebalo da bude ugrožen.

"Ne možemo da isključimo mogućnost ekplozije. Ako do nje dođe, to bi moglo značajno da utiče na zdravlje ljudi", rekao je portparol.

Nuklearna nesreća koja se juče dogodila, svrstana je na nivo 4 međunarodne skale za procenu nuklearnih i radioloških nesreća (INES).

Značaj problema nastalih na mestu upotrebe nuklearne energije se ocenjuje pomoću te skale od nivoa 0 koji znači da nema anomalija do nivoa 7 što je najveća nuklearna nesreća.

Reaktor broj 1 centrale "Fukušima 1", 250 kilometara severno od Tokija, imao je niz problema (nedostatak hlađenja, porast pritiska), što je primoralo vlasti da otvore ventil za izbacivanje viška vodene pare.

Havarija sovjetske centrale u Černobilju 1986. godine, od koje je umrlo oko 25.000 ljudi i koja je kontaminirala tri četvrtine Evrope, klasifikovana je kao najteža - kao nesreća najvišeg, 7. stepena te skale.
Pogledaj vesti o: Cunami,   Zemljotres u Japanu,   Cunami u Japanu,   Zemljotres

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.