Izvor: RTS, 10.Mar.2021, 07:06

Deset godina nakon cunamija u Japanu

Obnova naselja, saobraćajne mreže i privrednih aktivnosti u oblastima pogođenim velikim cunamijem pre deset godina uglavnom je završena. Predstoje izazovi u vezi sa uklanjanjem oštećene nuklearne centrale "Fukušima 1" i sanacijom posledica izliva radijacije.
Jedanaestog marta 2011. zemljotres devet jedinica Rihterove skale, četvrti po jačini na planeti od kada se vrši merenje, prouzrokovao je cunami visine do 40 metara. Talas, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se obrušio na priobalje u japanskom regionu Tohoku i odneo oko 18.500 života, izazvao je nuklearnu krizu u prefekturi Fukušima, zbog koje je evakuisano oko 150.000 ljudi.

I dok japanska policijska agencija kao preminule zvanično vodi oko 15.900, a kao nestale nešto više od 2.500 osoba, treba pomenuti da je u godinama nakon velikog cunamija, koji je šokirao ne samo Japan već i ceo svet, nastradalo još preko 3.700 ljudi, žrtava indirektnih posledica nesreće, kao što su pogoršanje zdravstvenog stanja usled evakuacije, samoubistvo i drugo.
Po podacima Tokijske elektroprivrede (TEPKO), količina radijacije ispuštene u atmosferu u Fukušimi iznosi 15 procenata onog što je u vazduh dospelo nakon incidenta u Černobilju, pa se smatra da su povećanom riziku od malignih oboljenja, kao što su rak štitne žlezde i leukemija, uglavnom izloženi stanovnici iz samog okruženja centrale, naročito deca.
Studije sprovedene u Japanu su kao najveće zdravstvene posledice nuklearne nesreće u Fukušimi identifikovale relativno visok rast učestalosti dijabetesa i mentalnih oboljenja, koji su posledica stresa usled evakuacije, odnosno, straha i osećaja neizvesnosti i beznađa.
Šta je do sada urađenoPremijer Jošihide Suga u ponedeljak je rekao u japanskom parlamentu da je obnova nastradalih područja najvažniji zadatak njegove vlade i objavio donošenje novog petogodišnjeg plana za revitalizaciju tih delova zemlje.
Takođe, danas japanski mediji javljaju da će rad Agencije za obnovu nastradalih područja, ustanovljene kao koordinaciono telo za rukovođenje naporima za ublažavanje posledica udara cunamija, biti produžen za još deset godina, do 2031.
U područjima koja je pogodio cunami izgrađeno je preko 30.000 stanova i kuća, zahvaljujući čemu su prošle godine i poslednje osobe koje su živele u privremenim objektima dobile stalno boravište. Obnovljena je saobraćajna mreža i obim industrijske proizvodnje vraćen na nivo pre nesreće. Međutim, uglavnom usled posledica nuklearne nesreće, oko 47.000 ljudi, kao interno raseljeni, i dalje živi van svog zavičaja. 
U postradalom regionu Tohoku završeno je dve trećine planiranih brana od morskih talasa, koje treba da spreče udar cunamija na obnovljena naselja, gde su stambeni objekti sada uglavnom na uzvišenjima dalje od obale.
Zaštitni zid dužine 600 i visine 11 metara podignut je i uz centralu "Fukušima 1", koja se nalazi na samoj obali, ali će on biti dograđen u naredne dve godine kako bi dostigao bar 13, ako ne i 15 metara visine.

U krugu te nesrećne nuklearke koja je sredinom marta 2011. nakratko ugrozila i opstanak same prestonice Tokija i gradova spojenih sa njim, u kojima živi oko 36 miliona ljudi, podignut je i tzv. "ledeni zid", koji se sastoji od hiljadu i po šipki položenih u zemlju, čija je svrha da zamrznu tlo i tako zaustave slivanje radioaktivne vode u more.
Naime, voda koja dotiče sa obližnjih uzvišenja i prolazi ispod razorenih reaktora, gde dolazi u kontakt sa radioaktivnim materijalom, te nastavlja da teče u okean, prošlih godina je bila bitan ekološki problem, ali je uz pomoć ledenog zida nedavno zauzdana. Time je ukupna količina radioaktivne vode koja se javljala u krugu centrale umanjena za dve trećine.
U centrali je uklonjeno i oko 1.900 iskorišćenih šipki s nuklearnim gorivom, koje su ležale na krovu oštećenih reaktora 3 i 4, i bile latentna pretnja po okolinu. 
Zadaci koji predstojeSmatra se da je za raščišćavanje ruševina i obnovu do sada utrošeno oko 360 milijardi dolara, od čega je šestina otišla na rešavanje problema povezanih sa nuklearnom nesrećomu.

U "Fukušimi 1" nataložilo se preko milion tona radioaktivne vode u više od hiljadu tankova. Reč je o vodi koja je u proteklih deset godina korišćena za hlađenje oštećenih reaktora. Ona je prečišćavana, ali ne tako efikasno da bi bila sasvim bezopasna za životnu sredinu. Eventualno uništenje tih tankova usled zemljotresa ili naleta nekog novog cunamija prouzrokovalo bi ekološku krizu koja bi opet duboko unazadila lokalnu ekonomiju, u mnovelikoj meri oslonjenu na ribarstvo i poljoprivredu.
Ona je proteklih godina, osim fizičkog razaranja i problema prouzrokovanih radijacijom, među kojima je bilo i privremeno obustavljanje isporuka prehrambenih proizvoda, propatila i zbog otpora dela domaćeg stanovništva da koriste produkte iz Fukušime i nevoljnosti stranih partnera da ih uvezu i pošto su ih japanske vlasti proglasile bezbednim za upotrebu.
U protekle dve, tri godine mnogo se raspravljalo o tome da li ta voda iz centrale "Fukušima 1" sme da bude puštena u Tihi okean kako bi se ublažila opasnost koja preti od elementarnih nepogoda i stvorio prostor za vodu koja tek dolazi, budući da će raščišćavanje reaktora trajati desetinama godina, a u krugu oštećenog postrojenja brzo nestaje prostor za njeno odlaganje.
Stručnjaci iz nuklearne industrije tvrde da ta radioaktivna voda, zbog relativno niskog prisustva radioaktivnih čestica u njoj, ne bi ugrozila morski ekosistem, ali se lokalni ribari, prehrambena i ugostiteljska industrija snažno opiru njenom ispuštanju u okean, jer se plaše da će potrošači početi da izbegavaju proizvode iz Fukušime.
Mediji već duže spekulišu o tome da se čeka da prođe Olimpijada da bi ta voda bila ispuštena u more, i zbog toga što je planirano da olimpijski plamen krene na put po Japanu iz Fukušime i  što olimpijski program predviđa da se deo bejzbol takmičenja održi u toj prefekturi. Zapravo, po ideji japanske vlade, čitava Olimpijada bi trebalo da posluži kao pokazatelj i simbol oporavka nastradalih područja, pa bi izlivanje ogromnih količina radioaktivne vode u more pre njenog održavanja bilo izrazito neumesno.
Tek predstoji teška i dugotrajna borba za izvlačenje uranijuma iz bazena u dnu četiri razorena reaktora u "Fukušimi 1".
Pored uklanjanja tih reaktora i trajnog odlaganja velikih količina nuklearnog goriva i kontaminiranih ruševina, najveći zadaci koji predstoje u budućnosti su dalja dekontaminacija prostora u prečniku od 20 kilometara oko centrale, kako bi se stvorili uslovi za povratak ljudi koji to žele, te socijalna sigurnost i briga za mentalno zdravlje samaca, starih, siročadi i drugih osoba koje su izgubile članove porodice u tri prefekture pogođene cunamijem (Ivate, Mijagi i Fukušima). 
Pogledaj vesti o: Cunami,   Cunami u Japanu

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DESET GODINA OD NUKLEARNE KATASTROFE, FUKUŠIMA JE I DALJE GRAD DUHOVA: Zbog radijacije pobeglo je 165.000 ljudi

Izvor: Kurir, 10.Mar.2021

Kada je 11. marta snažan zemljotres praćen cunamijem pogodio Japan osim što je izazvao razaranje gradova uz obalu izazvao je topljenje jezgra nuklearnog reaktora u elektrani Fukušima. Svet je uživoa imao priliku da vidi haotičnu borbu radnika elektrane sa največom nuklearnom katastrofom posle...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.