Cunami će, gotovo sigurno, pogoditi ove gradove; Stanovništvo još nije svesno šta ih čeka

Izvor: B92, 24.Jun.2022, 17:00

Cunami će, gotovo sigurno, pogoditi ove gradove; Stanovništvo još nije svesno šta ih čeka

Cunami bi uskoro mogao da pogodi velike gradove, koji se nalaze na obali ili u blizini Sredozemnog mora, prognozira Unesko.

Iz te međunarodne organizacije tvrde da je gotovo 100 odsto verovatno da će talasi u Marseju i Istanbulu u sledećih 30 godina, u jednom trenutku, imati više od metra visine.

Predviđa se da će rizik od cunamija u mediteranskim obalnim područjima rasti s porastom nivoa mora. Dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice u Tihom i Indijskom okeanu, gde se pojavljuje većina cunamija, naučile da žive s tim rizikom, opasnost ostaje potcenjena u drugim obalnim regionima, uključujući i Mediteran, poručuju iz Uneska.

Zato je UN-ova obrazovna, naučna i kulturna organizacija saopštila da će se pet rizičnih područja Mediterana pridružiti grupi od 40 drugih gradova u 21 zemlji širom sveta koji imaju spremne mehanizme odbrane od cunamija.

Osim Marseju, egipatskoj Aleksandriji i Istanbulu, veliki morski talasi opasno prete i Kanu, te Čipionu, gradu na španskoj obali Atlantika u blizini Kadiza.

Unesko je zbog toga spremio program "spremni za cunami", koji je deo šireg napora Unesca, kako bi se osiguralo da sve rizične zajednice znaju šta da učine u slučaju cunamija i to do 2030. godine.

Cunamiji visoki samo 1,5 - 2 metra mogu podići automobile sa zemlje, dok manji talasi mogu da rezultiraju vodenim zidom koji putuje brzinom od 65 kilometara na sat.

Studija iz 2018. koja je modelirala cunamije u Makauu u Kini otkrila je da porast nivoa mora povećava rizik od cunamija. Učestalost poplava uzrokovanih cunamijem porasla je za 1,2 do 2,4 puta kada je nivo mora porasao za 45 cm i od 1,5 do 4,7 puta kada je more poraslo za 90 cm, pokazalo je istraživanje.

Vlasti u Aleksandriji, Istanbulu, Marseju, Kanu rade na planovima za evakuaciju, te osmišljaju načine kako da pravovremeno upozorr turiste kako da se ponašaju.

"Želimo da sve zajednice koje su u opasnosti do 2030. budu 100 odsto spremne na cunamijee. Trebalo bi da postoje karte evakuacije i izvodiće se vježbe. Upozorenja bi morala da se aktiviraju oko 10 minuta nakon potresa, a mogu biti emitovana putem gradskog razglasa ili mogu biti u obliku WhatsApp poruka. Drugi talas potresa je snažniji i dolazi 40 minuta nakon prvog. Još uvek imate mogućnost bega", poručuje Bernardo Aliaga, vodeći stručnjak za cunamije pri Uneskou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.