U Japanu novi potres od šest Rihtera

Izvor: Glas javnosti, 16.Mar.2011, 07:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Japanu novi potres od šest Rihtera

TOKIO - Zemljotres jačine šest stepeni po Rihterovoj skali pogodio je juče istok Japana i to je najjači naknadni potres u toj zemlji posle razornog zemljotresa u petak, javili su japanski mediji.

Radijacija veća 40 puta

Japanske vlasti upozorile su, posle najnovije ekslpozije u nuklearnom kompleksu "Fukušima - Daići", da je nivo radijacije oko nuklearke značajno povećan.

Reaktor 2 japanskog nuklearnog postrojenja, koji je juče eksplodirao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << treći je u nizu na kojem se dogodila eksplozija u poslednjih pet dana.

Japanska novinska agencija Kjodo izvestila je da je nivo radijacije u gradu Saitama, u blizini Tokija, 40 puta veći od normalnog, a u mestu Maebaši, 100 kilometara severno od Tokija, 10 puta veći.

Evakuiše se češka filharmonija

Češka vojska je saopštila da će dva njena aviona poleteti prema Japanu, radi evakuacije članova Češkog filharmonijskog orkestra. Češka filharmonija je od 6. marta na japanskoj turneji, koja je trebalo da traje do 20. marta, ali je prekinuta zbog zemljotresa i cunamija. Muzičari su prevezeni iz Tokija u Kanazavu i u sredu uveče trebalo bi da napuste Japan. Evakuaciju mizičara je zatražio češki ministar kulture Jirži Beser, javlja AP.

Broj žrtava razornog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili Japan premašio je 10.000, saopštila je japanska Nacionalna policijska agencija, ističući da su u ovaj bilans uračunati potvrđeni smrtni slučajevi i osobe koje se vode kao nestale.

Policija je saopštila da su potvrđena 3.373 smrtna slučaja, da se 6.746 ljudi vodi kao nestalo, a da je povređenih 1.897. Agencija je do sada identifikovala 1.060 tela, od kojih je 420 predato porodicama, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

U međuvremenu, gradska vlada u Tokiju saopštila je, nakon novih eksplozija i požara u nuklearnoj elektrani Fukušima, da je nivo radioaktivnog zračenja u prestonici 10 puta veći od normalnog, ali da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

Dosad je spaseno oko 25.000 ljudi, a od 10.000 osoba u prefekturi Mijagi, sa kojima su lokalne vlasti bile izgubile svaki kontakt, potvrđeno je da je 2.000 preživelo.

U više od 2.500 skloništa širom zemlje smešteno je oko 520.000 ljudi, a jedan od glavnih izazova je kako dostaviti osnovne životne namirnice preživelima, uključujući hranu, ćebad, gas i lekove. Pored toga, vlasti u Japanu su saopštile da se broj zgrada koje su potpuno ili delimično uništene u zemljotresu popeo na 72.945.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije donelo je odluku da, zbog nemogućnosti procene situacije nakon incidenta u nuklearnom reaktoru Fukušima, privremeno izmesti svoju ambasadu iz Tokija u Osaku.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Cunami,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.