Situacija u Fukusimi se ne pogoršava, ali je neophodan oprez

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija u Fukusimi se ne pogoršava, ali je neophodan oprez

TOKIO – Situacija u zemljotresom pogođenoj nuklearki „Fukušima”, na severu Japana, ne pogoršava se, ali je oprez neophodan, izjavio je danas glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano.

On je kazao da je teško predvideti kada će se okončati kriza u „Fukušimi”, gde se operateri od 11. marta, kada je Japan pogodio zemljotres, a potom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << cunami, bore da spreče nuklearnu katastrofu, prenele su agencije.

Više od 700 inženjera radi u smenama i pokušava da stabilizuje postrojenje.

Tokijska elektroenergetska kompanija TEPCO, koja radi na održavanju havarisane nuklearke „Fukušima”, saopštila je ranije danas da je nivo radioaktivnog joda u vodama Pacifika oko Japana premašio dozvoljenu granicu 1.250 puta.

Nuklearna kriza u Japanu se pojačala pošto je juče nagovešteno da postoji opasnost da je oštećen sud u kome se nalazi reaktor tri, što ukazuje da bi radioaktivno zagađenje moglo da bude veće nego što se prethodno mislilo.

Japanske vlasti, međutim, opravdavaju odluku da ne evakuišu stanovništvo iz šireg kruga oko postrojenja. Zona evakuacije je za sada u krugu od 20 kilometara.

U „Fukušimi” su u toku radovi na upumpavanju sveže vode kako bi se ohladila pregrejana jezgra reaktora, a odustalo se od korišćenja morske vode, jer so može da dovede do korozije opreme.

Tanjug

objavljeno: 26.03.2011
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.