Novi potres u Japanu

Izvor: RTS, 16.Apr.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi potres u Japanu

Još jedan zemljotres snage 5,9 stepeni pogodio Japan, samo nekoliko sati pošto je Agencija za nuklearnu bezbednost naredila operaterima nuklearnog postrojenja "Fukušima" da pojačaju sistem za zaštitu od zemljotresa da bi se sprečilo ponavljanje nuklearne krize.

Japan je pogodio još jedan zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale. Još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvek nema informacija o šteti koju je novi potres prouzrokovao, ali nije izdato upozorenje za cunami.

U međuvremenu Novine Asahi Šimbun, ne navodeći izvor, izvestile su o tajnom planu japanske vlade da se zatvori "Tokio Ekektrik Pauer" kompanija, koja upravlja oštećenom "Fukušima" nuklearnom elektranom.

U predlogu se nalaže da kompanija, koja je najveći privatni proizvođač struje na svetu bude pod strogim nadzorom pre nego što bude i stavljena u bankrot, a njeno poslovanje i imovina restruktuirano.

Većina službi vlade Japana bila je zatvorena u subotu i agencija Asošijeted pres nije mogla, iz državnih izvora, da potvrdi pisanje novina.

Posle nuklearne katastrofe u "Fukušimi" japanska vlada pokrenula je niz kontrola u svih 13 nuklearnih elektrana i naložila njenim operaterima da sprovedu sve mere neophodne da bi u buduće sigurnosni sistemi bili spremni na vanredne situacije, poput zemljotresa i cunamija.

"Operateri među kojima je i Tokio Elektrik, treba vladi da podnesu izveštaje o tim procesima do 16. maja", rekao je zvaničnik Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost Hidehiko Nišijama.

U "Fukušimu jedan", pod udarom cunamija visokog 14 metara otkazali su generatori sistema za hlađenje usled čega eksplozije i požari onemogućavaju bržu sanaciju štete.

Savetnik premijera Japana i član kriznog štaba za nuklearnu nesreću, Goši Hosono, rekao je da oštećeni reaktori sada značajno stabilniji nego ranije i da je plan za povratak funkcionisanja sistema za hlađenje punim kapacitetom biti "uskoro" saopšten.

"Problemi se još gomilaju i daleko smo od kraja krize", rekao je Hosono navodeći da je trenutno najveća briga kontaminirana voda.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Zemljotres,   Zemljotres u Japanu,   Cunami

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.