Japan gradi Veliki morski zid

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan gradi "Veliki morski zid"

Četiri godine posle razornog cunamija koji je zbrisao veliki deo severoistočne obale Japana, ta zemlja planira da izgradi skoro 400 kilometara dug morski zid, visine oko pet spratova, kako bi se zaštitila od eventualno budućih prirodnih katastrofa.

Protivnici zida, čija izgradnja bi koštala 820 milijardi jena (6,8 milijardi dolara) smatraju da će ogromna betonska barijera ugroziti eko sistem mora, ali i vidik, omesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ribolov od kojeg živi većina stanovnika, a zapravo veoma malo učiniti da zaštiti ljude koji prilikom cunamija najčešće beže u više nadmorske visine.

Pristalice zida, pak, kažu da je on nužno zlo, koje će istovremeno obezbediti i nova radna mesta, bar na neko vreme. U severnoj ribarskoj luci Osabe, stanovnici su ljuti zbog betonske barijere visoke 12,5 metara koja im zaklanja pogled na more.

"Istina je ta da to izgleda kao zatvorski zid", rekao je ljutito Kazutoši Musaši (46) koji je pre cunamija iz 2011. živeo na obali mora, a nakon toga se preselio u unutrašnjost.

Javni radovi na izgradnji morskog zida, kako ocenjuje agencija AP, glavna su strategija vladajuće Liberalno-demokratske partije i njenih pristalica u velikim kompanijama, a lokalni zvaničnici nameravaju da slede te planove.

Paradoks sličnih projekata, međutim, prema oceni stručnjaka je da dok njima može da bude donekle smanjena potencijalna šteta, oni istovremeno mogu da ljude učine neopreznijima, a to može da bude veliki rizik duž obale, koja je posebno na meti cunamija, morskih oluja i drugih prirodnih katastrofa. AP dodaje da sigurno neki od 18.500 ljudi koji su umrli ili nestali posle zemljotresa i cunamija 2011. nisu uopšte čuli upozorenja i pobegli na vreme.

Cuneaki Igući bio je gradonačelnik Ivanume, gradića odmah južno od najvećeg grada u tom regionu - Sendaja, kada je cunami, izazvan zemljotresom magnitude 9,0 pogodio tu obalsku oblast. Morski zid, visok 7,2 metara, izgrađen nekoliko godina ranije da bi se usporila erozija plaža u Ivanumi, uspeo je da oslabi vodenu stihiju, što su učinila i stabla borova zasađena duž obale, ali je ona ipak zadrla pet kilometara u kopno.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Japan

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.