Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Snouden otkrio kako nas naši mobilni špijuniraju

Edvard Snouden, bivši radnik američke CIA-e, saradnik NSA i uzbunjivač koji je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podkasta na svetu Džoija Rogana.

Snouden je u gostovanju u podkastu "Joe Rogan Experience", koje je kao i druge epizode ovog podkasta trajalo gotovo tri sata, opisao kako nas tačno pametni telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da uradimo kako bismo to izbegli.

"Velika stvar koja se promenila od 2013. je to što je sada mobilno na prvom mestu", rekao je Snouden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom radi preko mobilnih telefona jer ih ljudi koriste više nego računare.

"Imate mobilni telefon negde u sobi. Isključen je - bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku - ekran oživi. Kako se to dogodi", pitao je retorički Snouden.

"Svaki pametni telefon, svaki mobilni telefon generalno, stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to da vidite jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on 'vrišti', govoreći 'tu sam, tu sam'... pokreti vašeg mobilnog telefona su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i mogu da vas identifikuju preko njih", rekao je Roganu.

"To znači da kad god nosite mobilni, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu koji prave kompanije", dodao je. "One ne moraju čuvati te podatke večno, ustvari nema dobrog razloga da ih drže večno, ali te kompanije vide to kao vredne informacije", napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se skladište zauvek.

"Nema veze da li ste uradili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svetu...jer tako masovni nadzor funkcioniše. Tako se stvara 'osnovna kolekcija', što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unapred u nadi da će jednog dana biti korisno", dodao je ovaj uzbunjivač, javljajući se videolinkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

Najčešće je dovoljno isključiti mobilni

"A tu govorimo samo o tome kako se konektujete na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one aplikacije koje kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi). Moramo identifikovati problem. A problem s korišćenjem šametnih telefona danas je što nemate pojma šta rade u bilo kom trenutku."

Za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobilni, tvrdi Snouden.

On je takođe izneo otkriće koje će razočarati teoretičare zavera i lovce na vanzemaljce koji veruju da američka vlada krije kontakte s vanzemaljcima.

Budući da je kao radnik CIA-e i kasnije kooperant NSA imao pristup njihovim tajnim podacima, priznao je da je tražio podatke o vanzemaljcima.

"Znam, Džo, znam da želiš da postoje vanzemaljci. Znam da Nil Degras Tajson žarko želi da postoje vanzemaljci. I verovatno postoje, zar ne?Međutim, imao sam neverovatan pristup NSA-u, CIA-i, vojsci, svim ovim grupama. Nisam pronašao ništa", tvrdi Snouden. "Službeno, koliko ja znam, vanzemaljci nikad nisu kontaktirali Zemlju ili barem nisu kontaktirali američke obaveštajne službe", rekao je Snouden.

"Ako ste se pitali: Da, čovek je zaista sleteo na Mesec. Klimatske promene su stvarne. Kemtrejlsi ne postoje", dodao je.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.