Uhapšen agent CIA zbog državnog udara u CG!

Izvor: Mondo, 22.Sep.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen agent CIA zbog državnog udara u CG!

Bivši operativac CIA Džozef Asad uhapšen je pre dva dana u Abu Dabiju po poternici Crne Gore koja ga potražuje zbog sumnje da je umešan u pripremu teroriističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Foto: MONDO, Mario Milojević

  Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg operativca CIA (47) da је učestvovao u pokušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << državnog udara oktobra 2016. za šta se sudi crnogorskim, srpskim i ruskim državljanima, uključujući dvojicu lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milan Kneževića.

Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori, piše Pobjeda pozivajući se na neimenovane diplomatske izbore.

Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je reč o bivšem operativcu CIA sasvim je izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstadicije.

Džozef Asad je svojevremeno od Specijalnog tužilaštva predložen za svedoka na suđenju za pokušaj terorizma, sa ciljem da objasni kako ga je, i zbog čega, angažovao Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

On je, međutim, izbegao svedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada, podseća "Pobjeda."

Na osnovu prikupljenih dokaza tužilaštvo je preciziralo da je Asad prihvatio ponudu Demokratskog fronta da izradi plan evakuacije, utvrđeno je da je boravio u Crnoj Gori pet dana pre izbora u društvu saradnika specijalizovanog za elektronsko prisluškivanje.

Utvrđeno je da je bivši operativac CIA napustio Crnu Goru 16. oktobra, nakon što su mediji obelodanili da je uhapšena grupa srpskih državljana osumnjičena da je spremala nerede u Podgorici nakon završetka glasanja.

"Državni udar": Ćerka optužene moli Vučića

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BIVŠI AGENT CIA uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po poternici CRNE GORE

Izvor: Blic, 22.Sep.2018

Bivši operativac CIA Džozef Asad uhapšen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po poternici koja je raspisana po nalogu crnogorskog Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je u oktobru 2016. godine učestvovao u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori", pišu podgoričke "Vijesti".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.