Tito nije bio Jugosloven poreklom?

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito nije bio Jugosloven poreklom?

Beograd -- Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porekla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio, koji je nedavno objavljen na sajtu CIA.

U dokumentu, sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatuje se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je "navodno" maternji, ali sa "stranim akcentom".

U opsežnoj analizi eventualnih jezika, koji bi Titu stvarno mogli biti maternji ili pak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bliskiji od srpskohrvatskog, navedeni su ruski i poljski.

"Samoglasnik 'i' isto se izgovara posle mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strani oni čiji je maternji jezik ruski ili poljski verovatno bi obe reči izgovarali sa umekšanim 'n'. To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani akcenat", navodi se u analizi, čije delove prenose "Politika" i "Mondo".

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema "jugoslovensko poreklo".

Oni konstatuju da upravo Titovo nejugoslovensko poreklo može da objasni njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji.

Autori analize, koja je rađena na osnovu jednog Titovog govora iz 1977. godine, zaključuju da bi bilo kakvo dalje istraživanje stvarnog i pravog Titovog identiteta služilo samo u akademske svrhe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CIA: Tito nije bio Jugosloven!

Izvor: Kurir, 19.Avg.2013

U dokumentu, sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatuje se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je "navodno" maternji, ali sa "stranim akcentom"..Predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porekla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim...

Nastavak na Kurir...

NIJE JUGOSLOVEN: Tito bio Rus ili Poljak?

Izvor: Telegraf.rs, 19.Avg.2013

U dokumentu CIA s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatuje se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je "navodno" maternji, ali sa "stranim akcentom"

Nastavak na Telegraf.rs...

NSA: Da li je Tito bio Jugosloven?

Izvor: RTS, 19.Avg.2013

Nacionalna bezbednosna agencija skinula oznaku poverljivosti sa analize govora Josipa Broza Tita iz 1977. godine u kojoj se navodi da je jugoslovenski lider govorio srpskohrvatski jezik sa "stranim akcentom", ali i da nema preterane sumnje da je želeo da u istoriju uđe kao Josip Broz, Jugosloven. ..Josip...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.