Teheran ne oprašta špijunima

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teheran ne oprašta špijunima"

Iranski sud je osudio Amerikanca iranskog porekla Amira Mirza Hakmetija na smrt, zbog špijunaže u korist SAD. Bela kuća protivi se presudi. Hakmeti priznao da je američki špijun.

Amerikanac iranskog porekla Amir Mirza Hakmeti, koga su teheranske vlasti uhapsile u decembru pod sumnjom da je špijun, osuđen je na smrt.

"Osuđujemo Amira Mirzu Hakmetija na smrt zbog saradnje sa neprijateljskom zemljom i špijuniranja za CIA", navodi se u presudi, javlja agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fars.

Hakmeti je iranskim istražiteljima priznao da je američki špijun i da je obuku prošao u susednim zemljama, Avganistanu i Iraku.

Administracija Bele kuće osudila je smrtnu presudu bivšem marincu iranskog porekla Amiru Mirzi Hekmatiju zbog navodne špijunaže za Ameriku.

"Ako je to tačno (presuda) mi ne samo da osuđujemo taj čin, već ćemo u saradnji sa našim partnerima, gledati da ta osuda stigne do Teherana", rekao je portparol Bele kuće Tomi Vitor, prenela je agencija Rojters.

Ministar obaveštajne službe Irana Heidar Moslehi izjavio je u nedelju da su vlasti uhapsile nekoliko osoba za koje se sumnja da su špijunirale za SAD i nameravale da ugroze parlamentarne izbore 2. marta.

Moslehi je rekao da su osumnjučeni putem interneta održavali kontakte u inostranstvu, javila je iranska državna TV stanica.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.