Teheran ne oprašta špijunima

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran ne oprašta "špijunima"

Iranski sud osudio je Amerikanca iranskog porekla Amira Mirzu Hakmetija na smrt, zbog špijunaže u korist SAD. Bela kuća oštro protestuje zbog presude.

Amerikanac iranskog porekla Amir Mirza Hakmeti, koga su teheranske vlasti uhapsile u decembru pod sumnjom da je špijun, osuđen je na smrt.

"Osuđujemo Amira Mirzu Hakmetija na smrt zbog saradnje sa neprijateljskom zemljom i špijuniranja za CIA", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u presudi, javlja agencija Fars.

Hakmeti je iranskim istražiteljima "priznao" da je američki špijun i da je obuku prošao u susednim zemljama, Avganistanu i Iraku.

Administracija Bele kuće osudila je smrtnu presudu Hekmatiju zbog navodne špijunaže za Ameriku.

"Ako je to tačno (presuda) mi ne samo da osuđujemo taj čin, već ćemo u saradnji sa našim partnerima, gledati da ta osuda stigne do Teherana", rekao je portparol Bele kuće Tomi Vitor, prenela je agencija Rojters.

Američke vlasti negirale su da je Amerikanac osuđen na smrt u Iranu bio špijun službe CIA i osudile Teheran zbog, kako se navodi, hapšenje nevinih ljudi iz političkih razloga.

Osuđeni ima pravo žalbe u narednih 20 dana, a teheranski mediji su prenoseći presudu Amerikanca iranskog porekla nazivali najpogrdnijim izrazima "borac protiv Boga" i "onaj koji širi korupciju na Zemlji" - što su česti izrazi u iranskoj sudskoj praksi, prenosi AP.

Ministar obaveštajne službe Irana Heidar Moslehi izjavio je u nedelju da su vlasti uhapsile nekoliko osoba za koje se sumnja da su špijunirale za SAD i nameravale da ugroze parlamentarne izbore 2. marta.

Moslehi je rekao da su osumnjičeni putem interneta održavali kontakte u inostranstvu, javila je iranska državna TV stanica.

Ko je osuđenik?

Hekmati, bivši vojni prevodilac je rođen u američkoj državi Arizona, a njegovi roditelji su iranski emigranti. Završio srednju školu i radio za američku vojsku kao predvodilac sa arapskog, a poslednji posao bio je za kompaniju iz Katara koja je radila za američke marince, prenose američki mediji.

Pre četiri meseca je otišao u Iran da poseti svoju baku, kažu roditelji "američkog špijuna".

Korpus Marinaca američke vojske je saopštio da je Amir Nema Hekmati bio u tim jedinicama između 2001. i 2005. godine, a da je 2004. bio u Iraku i da je imao angažman na vojnom institutu za jezike u Kaliforniji. Nije zabeleženo da je bio raspoređen u Avganistanu.

Agencija AP navodi da nije jasno zašto je kod marinaca navedeno drugačije srednje ime.

Amerikanci su tražili od Irana da Hekmatija u zatvoru posete predstavnici ambasade Švajcarske koja zastupa interese SAD u Tehereanu, s obzirom da dve zemlje nemaju diplomatske odnose od revolucije 1979. godine.

Iako osuđeni ima državljanstva i SAD i Irana, vlasti ga smatraju građaninom Irana, zato što ne priznaju dvojno državljanstvo.

Iranska državna televizija je sredinom decembra, neposredno posle njegovog hapšenja, emitovala javno priznanje Amira Mirze Hekmatija koji je rekao da je učestvovao u zaveri, kako bi se ubacio u Ministarstvo obaveštajne službe Irana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.