Tajna poseta direktora CIA; Sve je znao, ali...

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 09:59

Tajna poseta direktora CIA; Sve je znao, ali...

Direktor CIA Vilijam Barns u tajnosti je posetio Ukrajinu ranije prošlog meseca, pre pobune Vagner grupe, navode mediji.

Američki list Vašington post izveštava, pozivajući se na američkog zvaničnika koji je govorio pod uslovom anonimnosti, da su američke obaveštajne službe otkrile su sredinom juna da je vođa Vagnera Jevgenij Prigožin planirao neku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrstu oružanog napada, ali ti podaci nisu bili tema razgovora na sastancima s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugima.

Barns se tokom posete, prema izavama tog zvaničnika, sastao sa Zelenskim i visokim ukrajinskim obaveštajnim zvaničnicima, koji su direktoru CIA-e otkrili svoju strategiju za vraćanje teritorija koje je okupirala Rusija, kako bi se izvršile pripreme da se ta država natera na pregovore o prekidu vatre do kraja godine.

U tom kontekstu Ivan Us, viši istraživač na Ukrajinskom institutu za strateške studije, rekao je u gostovanju u emisiji Al Džazire Arabik da su SAD prethodno obavestile Britaniju o informacijama koje su imale u vezi s pripremama grupe Vagner da izvede oružanu pobunu u Rusiji, ali da te informacije nisu prenele Ukrajini.

Kao razlog za to je naveo da ne postoje bliski odnosi s Ukrajinom i da Vašington deluje u skladu sa sopstvenim računicama i političkim interesima.

S druge strane, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa Kalil al-Anani pojasnio je da Vašington Kijevu nije preneo informacije o Vagnerovoj pobuni zato što informacije do kojih je došla Amerika nisu dosezale do nivoa pobune, ali je bilo vesti o nemirima i razdorima u ruskom vođstvu.

Smatra da Amerika nije otkrila ove informacije kako ne bi izgledalo da je umešana protiv Rusije u tim događajima.

Al-Anani takođe smatra da je faktor iznenađenja u pokretanju pobune imao veliku ulogu u neuspehu Vašingtona da upozori Kijev, jer nije bilo dovoljno vremena za proveru i razmenu informacija koje je dobio.

S druge strane, CIA je odbila da komentariše kakve su procjene Barnsa kada je u pitanju predstojeći ukrajinski napad, uprkos tome što su vojni planeri u Kijevu uveravali Barnsa kako su optimistični da će postići svoj cilj i vratiti velika područja do jeseni, jer će početi da premeštaju ateljerske i raketne sisteme bliže granici Krima koji je pod kontrolom Rusije, prenela je Al Džazira Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.