Strašno labavo: Sajberoružja CIA slabo obezbeđena

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 18:01

"Strašno labavo": Sajberoružja CIA slabo obezbeđena

Mnogi od najosetljivijih alata za hakovanje CIA bili su tako slabo obezbeđeni da je agencija shvatila da su ugroženi tek kada ih je Vikiliks objavio.

To se navodi u danas objavljenom izveštaju.

U dokumentu koji je objavio demokratski senator Ron Vajden, bezbednost u centru CIA za kibernetičku inteligenciju opisuje se kao "strašno labava", prenosi Rojters.

Iako je izveštaj koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sačinila radna grupa CIA za Vikiliks uveliko redigovan, u njemu se ukazuje na seriju propusta koje su autori pripisali davanju prioriteta izgradnji alata za hakovanje nad njihovim obezbeđivanjem.

Vikiliks je privukao međunarodnu pažnju kada je u martu 2017. godine na internetu objavio ogromnu količinu hakerski kodova CIA.

Digitalni alati, ponekad opisani kao „sajberoružje“, pružili su precizan uvid u to kako CIA sprovodi svoje međunarodne operacije hakovanja i, kako navodi agencija, duboko osramotilo obaveštajnu agenciju SAD, koja je u poslednjoj deceniji više puta bila pogođena velikim propustima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.