Šta je CIA znala o nama (2): Siromaštvo u celofanu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2018, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je CIA znala o nama (2): Siromaštvo u celofanu

Izveštaj CIA iz 1971. godine pod nazivom "Jugoslavija, obaveštajna procena" pokazuje kako ekonomska i politička situacija u SFRJ i tokom "zlatnih decenija" nije bila tako blistava kako su njeni građani mislili. Obaveštajni izveštaj američkih operativaca počinje rečenicom: "Jugoslavija je krenula duboko u tešku tranziciju... Ekonomija se suočava s velikim brojem problema." Glavno pitanje bilo je - može li Jugoslavija da opstane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao jedinstvena država bez Tita?

Budućnost bez Broza delovala je kao neizvesnost.

Navodi se da je jedan od glavnih strahova jugoslovenskog rukovodstva odnos sa SSSR i Varšavskim paktom, a CIA procenjuje da su male šanse da SSSR vojno interveniše protiv Jugoslavije, u svetlu intervencije u Čehoslovačkoj tri godine ranije, te da je Jugoslavija sve više zavisna od pomoći Zapada. Najveći problem su nacionalni animoziteti, bila je procena agenata, te da je zato u toku decentralizacija države.

U proceni bruto nacionalnog proizvoda za 1970. godinu pisalo je da je jugoslovenski prosek 860 američkih dolara, na nivou tadašnjeg grčkog, dok je bio mnogo manji od rumunskog od 1.140 i bugarskog od 1.300 dolara. Činio je polovinu italijanskog proseka. Nezaposlenost je iznosila devet procenata, iako je više 750.000 radnika bilo u inostranstvu. Navodilo se da je Kosovo ogroman problem jer je godišnji BDP iznosio samo oko 300 dolara (a nezaposlenost 26,7 procenata), osam puta veći nego u Sloveniji. Konstatovali su da to podgreva nacionalizam.

Šta je CIA znala o nama (1): Tito lider po meri Amerike

U poglavlju "Glavni unutrašnji faktori koji će uticati na buduće događaje", za SFRJ se navodi da ona ima najkompleksniji nacionalni sastav od bilo koje zemlje Evrope. Navode se kao glavni problemi odnos Srba i Hrvata, zatim Srba prema zahtevima Albanaca za veću autonomiju, te odnos bogatijih i siromašnijih regiona, koji očekuju pomoć, a koju bogatiji delovi zemlje sve više oklevaju da pruže. U tome, piše, prednjači Slovenija, koja je otvoreno nezadovoljna što mora svoje bogatstvo da daje siromašnim regionima. Takođe, navodi se i kako je ekonomija još loša, te da jugoslovenske vlasti traže zajmove sa Zapada.

U odeljku "Budućnost, neke od alternativa i njihove implikacije", procene CIA govore da bi "Zapadna Evropa i NATO gotovo sigurno sovjetsku intervenciju na Jugoslaviji tretirali kao pretnju na njihovu bezbednost". Kako se dodaje, procenjuje se da bi u slučaju invazije na SSSR, svi sovjetski saveznici u Istočnoj Evropi, izuzev možda Bugarske i Istočne Nemačke, to nevoljno prihvatili.

Procena CIA je i da "dugoročno, glavni uspeh jugoslovenskog sistema izgleda osiguran", kao i da "Jugoslavija, čak i bez Tita, ima velike šanse da preživi uglavnom netaknuta, kao hibridni sistem".

Međutim, uprkos tome, analitičari CIA su predvideli više scenarija raspleta u SFRJ ukoliko unutrašnji sukobi postanu sve veći, uključujući vojni puč. Prognozirali su šta bi se desilo u slučaju raspada zemlje i koji bi deo zemlje bi se priklonio Zapadu, a koji Sovjetskom Savezu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Šta je CIA znala o nama (3): Verovali u opstanak SFRJ?!

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2018, 04:01

U analizi CIA iz 1989. godine, pod nazivom "Jugoslavija: Status i izgledi", navodi se procena američki bezbednosnih službi o budućnosti SFRJ..."Jugoslavija će se u sledećih nekoliko godina suočiti s rastućom nestabilnošću, što će oslabiti efikasnost njenog liderstva i zapadnih kreditora. Najveća...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.