Špijunski progres

Izvor: Vostok.rs, 27.Mar.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijunski progres

27.03.2012. -

Savremeni razvoj tehnike olakšaće rad specijalnih službi. Informacija može da se sakupi pomoću telefona, kompjutera i čak oklopne tehnike. Najviše otvorenih inforamcija sada za specijalne službe pruža Internet.

Bez ikakvih pravnih začkoljica obaveštajci mogu da odrede gde se čovek nalazi po njegovim beleškama u društvenim mrežama i po IP-adresama. Šta više, praćenje se može vršiti i pomoću uređaja za domaćinstvo. Ovo je izjavio direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << CIA Dejvid Petereus. Sve više ličnih i kućnih uređaja priključeno je za Intrenet: od televizora do navigacionog sistema automobila. Sve to omogućava CIA-i da u "on-lajn" režimu dobija mnoštvo korisnih informacija, počev od obične lokacije „objekta" pa do tajnog snimanja preko kamere mobilnog telefona ili lap-topa. Ekspert Asocijacije vojnih politikologa Oleg Glazunov smatra da je najjednostavnije pratiti čoveka preko telefona.

Svaki mobilni telefon može da bude pretvoren u mikrofon ili radiopredajnik u cilju prisluškivanja razgovora koji se odvijaju u blizini telefona. Čak ako nemate mobilni telefon, ali pored se nalazi stacionarni, i ako je slušalica spuštena vas mogu da prisluškuju, čak ne stavivši prisluškivač na telefon.

Stručnjaci se plaše da uskoro tehnika može da istisne žive obaveštajce. Ispada da u socijalnom planu obaveštajci takođe nisu zaštićeni, kako govori bivši saradnik spoljne obaveštajne službe Lav Koroljkov.

Robotizacija proizvodnje i uvođenje novih tehnologija oslobodiće veliki broj radnih mesta. Gde da se smesti ova suvišna masa ljudi, u koga će ih prekfalifikovati, veliko je pitanje. Isto tako može biti i sa obaveštajnom službom, koja nije ništa drugo do jedan od organa državne uprave, pošto sakuplja informacije radi donošenja odluka. Naravno, broj personala može da bude smanjen. Ali uošte to zavisi od operativne situacije: geopolitičke, vojne, ekonomske i slično. Ali, sa druge strane, u špijunskom poslu postoje funkcije koje može da vrši samo čovek, nastavlja Lav Koroljkov. Postoje informacije koje može da dobije samo konkretno lice, bez obzira na sva dostignuća tehnike i tehnologije. Jednostavno može da se desi preraspodela uloga.

Istovremeno eksperti su uvereni da razvoj informacionih tehnologija može da poboljša pokazatelje rada saradnika specijalnih službi. Smanjenje kadrova može da dovede do njihovog pažljivijeg odabira, što znači povećaće efikasnost obaveštajne službe.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.