Špijunski bal u Beču

Izvor: Politika, 10.Jan.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijunski bal u Beču

Američki Kongres optužio Austriju da toleriše postojanje iranske ilegalne mreže za pranje novca i zaobilaženje međunarodnih sankcija

Teheran je poslao najmanje stotinak agenata na plavi Dunav, u Beč, navodi se u godišnjem izveštaju takozvane istraživačke biblioteke američkog Kongresa, čiji su sadržaj citirale svetske agencije.

„Austrijska prestonica je bezmalo domaći teren špijuna iranskog ministarstva nadležnog za obaveštajni rad”, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednom pasusu teksta jedne od šezdeset i četiri strane sadržaja američke obaveštajne studije, utemeljene na izveštajima CIA, a prosleđene Kongresu posredstvom Nacionalne bezbednosne agencije NSA.

U Beču su, zbog pomena saradnje sa iranskim režimom pod sankcijama, zazvonila zvona na uzbunu. U centrali Službe za zaštitu ustavnosti, kako se zove austrijska državna policija, lakonski se primećuje da „treći čovek” ponovo pleše valcer.

„Beč kao jedan od tri svetska centra UN, kao sedište Međunarodne agencije za atomsku energiju, i kao centrala OPEK-a, logično je odredište svetske elite agenata, pa i onih iz Irana”, kažu ustavobranitelji.

Aluziju ustavobranitelja na „trećeg čoveka”, na posleratni film Orsona Velsa o špijunaži u Beču, ne dele nadležni u ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova Austrije. Zabrinutost je podstakao deo izveštaja Kongresne biblioteke u kome se kaže: „Operativci Teherana nesmetano dejstvuju u Beču, zahvaljujući konstantno dobrim odnosima Irana i Austrije, još od proglašenja (islamske) revolucije.”

Izvori u dva austrijska ministarstva potvrdili su za „Politiku” da je američka strana opomenula Beč na jednostrano tumačenje špijunskih aktivnosti Teherana u izveštajima ustavobranitelja. Iranski agenti, prema američkom tumačenju, ne nadziru samo aktivnosti opozicionih lidera te zemlje koji dejstvuju iz Beča, već organizuju i nadziru ilegalnu mrežu preko koje Teheran „pere” novac i zaobilazi sankcije koje mu je Zapad nametnuo.

U prilog stavkama iz američkog izveštaja idu podaci iz dosijea opozicionih Narodnih mudžahedina Irana, koji je minulog leta dostavljen austrijskoj bezbednosnoj službi i potom – stavljen ad akta. U dosijeu je ukazano na svrhu i predočeni su detalji navodno nezvanične posete Beču Hamida Reze Amirinija, direktora Tehnološkog centra pri predsedničkom kabinetu Irana...

Odlaganje operativnih informacija ad akta ne predstavlja novinu u radu austrijskih obaveštajnih i bezbednosnih službi. Događanja u špijunskom okruženju na plavom Dunavu, od kraja Drugog svetskog rata, a posebno od sedamdesetih godina prošlog veka do danas, nedvosmisleno ukazuju da je Beč bio i ostao „pijaca informacija”, ali i mesto za pregovore o tajnim transakcijama. One su obavljane preko Beča, a finansirane novcem – švajcarskih banaka.

Geslo je glasilo i glasi: (ilegalni) poslovi se utanačavaju u Beču, a u Cirih se ide – po novac.

Sučeljavanja i čistke u špijunskom miljeu, naravno, takođe nisu bili retkost. Potkraj aprila prošle godine pažnju je privukao smrtni slučaj Šukrija Ganema, nekadašnjeg libijskog premijera i potonjeg upravnika tajnih računa bivšeg vođe libijske revolucije Muamera el Gadafija. Gospodar Gadafijevih milijardi u potaji, kako je nazivan, udavio se pod nerazjašnjenim okolnostima – u plićaku jedne bečke dunavske plaže...

Opomena američkog Kongresa Austriji da razmotri aktivnosti Teherana, usmerene na zaobilaženje međunarodnih sankcija preko Beča, ima za cilj da se osujeti funkcionisanje uhodane iranske mreže pranja novca i snabdevanja tehnološkim dobrima. Svrsishodnije objašnjenje bilo bi da je reč o iransko-iračkoj mreži. Glavni akteri u mreži su Iračani odani Teheranu, koji rade pod nadzorom iranskih agenata.

Trenutak u kome je upozorenje usledilo – samo nekoliko dana posle prinudne prodaje najstarije švajcarske banke Vegelin zbog umešanosti u pranje novca američkih poreskih dužnika – pokazuje, međutim, da Vašington namerava da jednim udarcem pogodi dve muve.  Čini se da bi pomenuto geslo, po kome se ilegalni poslovi utanačavaju u Beču, a finansiraju preko Ciriha, uskoro moglo da bude predato zaboravu.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 10.01.2013.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.