Šef CIA: Budućnost Rusije oblikovana je Putinovim greškama

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 22:29

Šef CIA: "Budućnost Rusije oblikovana je Putinovim greškama"

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da je pobuna vođe plaćenika Vagner grupe Jevgenija Prigožina izazov za Rusiju.

On je dodao da je oružana pobuna pokazala "korozivni efekat" rata u Ukrajini.

"Upadljivo je da je Prigožin pre nego što je počeo akciju izneo oštre optužbe o lažnom obrazloženju Kremlja za invaziju na Ukrajinu i način na koji rusko vojno rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodi rat", rekao je on na predavanju u britanskoj Dičli fondaciji u Engleskoj, preneo je Rojters.

Berns, koji je bio ambasador SAD u Rusiji od 2005. do 2008. i imenovan za direktora CIA 2021. godine, ocenio je Prigožinovu pobunu kao "oružani izazov ruskoj državi".

Dodao je da je to "unutrašnja stvar Rusije u kojoj SAD nisu imale, niti će imati bilo kakvu ulogu".

Berns je još rekao da je rat u Ukrajini već bio strateški neuspeh za Rusiju jer je razotkrio njenu vojnu slabost i naneo štetu ruskoj ekonomiji, dok je NATO postao sve veći i jači.

Berns je rekao da je "budućnost Rusije kao mlađeg partnera i ekonomske kolonije Kine oblikovana Putinovim greškama.

On je kazao da je nezadovoljstvo u Rusiji ratom u Ukrajini retka prilika za regrutovanje špijuna i da njegova agencija nije propustila da ta šansa propadne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.