Ruski aktivisti za ljudska prava stali u zaštitu Snoudena

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski aktivisti za ljudska prava stali u zaštitu Snoudena

27.06.2013. -

Ruski aktivisti za ljudksa prava smatraju bivšeg saradnika američke CIA-e Eduarda Snoudena borcem za slobodu i mole da on bude zaštićen. U sredu su članovi Saveta za ljudska prava predložili da rukovodstvo Rusije dostavi Snoudenu politički azil.

Nakon Snoudenovog dolaska iz Hong Konga u Moskvu, vlasti SAD su zatrpali Rusiju zahtevima da izruče begunca. „To je prosto apsurd“- govori ruski advokat, profesor prava, dopisni član RAN Janis >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Jukša:

- Po ovom pitanju, možemo primetiti nekoliko važnih aspekata. Prvi je da Rusija i SAD nemaju odgovarajući ugovor o izručenju begunaca ovog tipa. Drugi aspekt je da je teško izručiti lice koje se nalazi formalno na tranzintnoj teritoriji. Treći i verovatno najvažniji: radi se o tome da SAD vrlo često zauzimaju nekonstruktivnu poziciju u odnosu na Rusiju, instistirajući na svojoj tački gledišta. Videli smo demarš u odnosu na ruske grđane, na primeru Buta i niza drugih. Veoma je teško sarađivati sa njima danas u odnosu na rusku decu koja su usvojena u SAD, bez obzira da li su izgubila ili zadržala rusko državljanstvo.

Početkom juna Eduard Snouden je obnarodovao tajne podatke da su specijalne službe SAD i američka Agencija nacionalne bezbednosti prisluškivali telefonske razgovore i da su prikupljali i pratili lične podatke korisnika popularnih vebsajtova. U SAD Snoudena optužuju za izdajništvo. Preti mu doživotna, pa čak i smrtna kazna. „Eduard Snouden je svojim delovanjem, pre svega, branio ljudska prava“- smatra član predsedničkog saveta za ljudska prava Aleksandar Brod:

- Snouden se istakao kao borac za ljudska prava. On je glasno govorio o pravu na ličnu bezbednost, očuvanje poverljivih podataka, na zaštitu od potpunog nadzora, prisluškivanja, od „virenja kroz ključaonicu“. Zapravo, on je istupio sa pozicija prava u sopstvenom interesu, kao i građana i drugih zemalja, ali i građana SAD. Smatram da je RF dužna da pokaže svoj odnos i stav povodom Snoudena. Smatram da je u interesu bezbednosti ovog čoveka, i u interesima toga što ne bi trebalo ćutati u vezi sa problemom o kojem je progovrio, trebalo bi razmotriti međunarodne pravne mehanizme zaštite građana od mešanja države u njihove živote. Rusija bi trebalo da zaštiti prava Snoudena.

Vlasti SAD izjavljuju da su rešeni u nameri da traže izručenje Snoudena iz bilo koje države, u kojoj se on bude našao. „Ove osude su politički motivisane“- primećuje rukovodilac Moskovskog centra za ljudska prava Mihail Salkin:

- Da se radi o političkim motivima ove krivične istrage ukazuje to, što su SAD poništile njegov pasoš. Tačnije, oni su ga lišili državljanstva. A njihov Ustav, tačnije čuvena Deklaracija prava SAD, to ne dopušta.

Ruski pravnici pozivaju rukovodstvo RF da dostave tj omoguće Snoudenu politički azil, ako, naravno, dođe do tog pitanja. Za sada nikakvih dodatnih zahteva od strane CIA nije bilo upućeno na adresu Moskve. Ipak, danas je postalo izvesno da je Snouden zahvalio istomišljenicima na njihovoj podršci- što je preko svog profila na društvenoj mreži Twitter objavila organizacija WikiLeaks.

Svetlana Kalmikova,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Abode of Chaos/cc-by-nc    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.