RT: Direktor CIA priznaje da moć SAD opada

Izvor: Vostok.rs, 13.Apr.2023, 21:03

RT: Direktor CIA priznaje da moć SAD opada

  Dominantna globalna uloga SAD više ne može biti zagarantovana jer je zemlja svedok vremena promena „koje se dešavaju nekoliko puta u veku“, tvrdi direktor CIA-e Bill Berns.
Govoreći na Institutu Bejker ranije ove nedelje, Berns je rekao da iako Vašington „i dalje ima bolju ruku od bilo kog našeg rivala“, on „više nije jedan velikan u geopolitičkom bloku i naša pozicija na čelu stola nije zagarantovano.” Šef CIA-e je ukazao na rastuće veze između Kine i Rusije, za koje je tvrdio da će predstavljati "strašan izazov" za njegovu agenciju u godinama koje dolaze. Prema Bernsu, Peking se „ne zadovoljava samo time što ima mesto za stolom; želi da upravlja stolom“, dok Rusija nastoji da „u potpunosti preokrene sto“. Berns, koji je bio američki ambasador u Moskvi za vreme Džordža V. Buša, osudio je rusku vojnu operaciju u Ukrajini, nazvavši je činom „brutke agresije“. Tvrdio je da je CIA obezbedila „dobre obaveštajne podatke“ koji su „pomogli Ukrajincima da se brane“ i učvrstila „snažnu koaliciju za podršku Ukrajini“. Berns je dodao da će dugo očekivana prolećna ofanziva Kijeva imati „snažnu materijalnu i obaveštajnu podršku SAD i naših saveznika“. Šef špijuna je tvrdio da ruski predsednik Vladimir Putin „nije ozbiljan u vezi sa pregovorima“ o mirnom rešavanju sukoba i sugerisao da bi samo ukrajinski napredak na bojnom polju „verovatno mogao da oblikuje izglede za diplomatiju“. Rusija je više puta izjavila da je otvorena za mirovne pregovore i okrivila Kijev i njegove zapadne saveznike za blokiranje pregovora. Ukrajina je zakonski zabranila bilo kakve razgovore sa Rusijom jer nastoji da pobedi svog protivnika na bojnom polju. Što se tiče Kine, Berns je insistirao da Peking ostaje „najveći dugoročni prioritet CIA-e“. On je primetio da je u poslednjih nekoliko godina obaveštajna agencija udvostručila resurse koje fokusira na Kinu, uključujući zapošljavanje i obuku govornika mandarina i pojačavanje napora da se takmiči sa Pekingom na svetskoj sceni. „Upravljanje ključnim i sve više suprotstavljenim odnosom sa Kinom biće najznačajniji test za američke kreatore politike u decenijama koje dolaze“, rekao je glavni američki špijun, tvrdeći da će rizik od sukoba oko Tajvana nastaviti da raste. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: CIA,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.