Programi za sajber špijunažu CIA nađeni u 16 zemalja

Izvor: B92, 10.Apr.2017, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Programi za sajber špijunažu CIA nađeni u 16 zemalja

Vašington -- Programi CIA za sajber špijunažu, o kojima je Vikiliks objavio podatke u martu, povezani su sa 40 špijunskih operacija u 16 zemalja.

To je prva javna procena globalnih hakerskih operacija američke obaveštajne agencije, saopštila je kompanija za kompjutersku bezbednost "Simantek".

Programi koji se pominju u podacima koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vikiliks nedavno objavio povezani su sa elektronskim infiltriranjem međunarodnih, finansijskih, energetskih i aerokosmičkih organizacija širom sveta, saopštila je ta kompanija sa sedištem u Kalifoniji, prenosi AP.

Kao i mnoge bezbednosne firme, "Simantek" do podataka dolazi posredstvom svojih klijenata, ali nije pružila više detalja kako se ne bi spekulisalo o identitetu osoba ili organizacija koje su u to umešane.

"Kad je reč o regionima, Bliski istok je najzastupljeniji među ciljanim zemljama", rekao je istraživač Dik O'Brajen.

Kada je Vikiliks počeo da objavljuje podatke o programima za sajber špijunažu početkom marta, objasnio je kako su ti programi uzeti iz Centra za sajber obaveštavanje CIA-e.

Američka vlada je posle toga to skoro javno priznala, a nedelju dana kasnije, predsednik Donald Tramp je na televiziji rekao: "Samo želim da ljudi znaju da je CIA hakovana i da je mnogo toga odneto", podseća američka agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VAŠINGTON U PANICI: Programe za sajber špijuniranje CIA ima 16 zemalja!

Izvor: Kurir, 10.Apr.2017

...Programi koji se pominju u podacima koje je Vikiliks nedavno objavio povezani su sa elektronskim infiltriranjem međunarodnih, finansijskih, energetskih i aerokosmičkih organizacija širom sveta, saopštila je ta kompanija sa sedištem u Kalifoniji, prenosi AP..Kao i mnoge bezbednosne firme, "Simantek"...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.