Prekršiti zaveru ćutanja: Amnesty International o zatvorima CIA

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršiti zaveru ćutanja: Amnesty International o zatvorima CIA

23.01.2015. -

Organizacija Amnesty International poziva na odgovornost američke političare koji su u mešani u slučaj tajnih zatvora CIA. Povod za brifing u pravobranilačkoj organizaciji bio je nedavni izveštaj američkog Senata, koji je razotkrio detalje ispitavanja i mučenja kojima su podvrgavani osumnjičeni.

Očigledno nema nade da se na odgovornost pozove sam autor programa tajnih zatvora – >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vašington: američko Ministarstvo pravde nije našlo u dejstvima svojih specijalnih službi osnove za pokretanje krivičnog dela.

Izveštaj senatske komisije bio je objavljen početkom decembra prošle godine. Objavljivanju je prethodila duga istraga, za vreme koje su američke specijalne službe čak hakovale kompjutere senatora kako bi uništile dokaze koje su prikupili. Na kraju je objavljen samo mali deo onog što je iskopala komisija – ostalo se drži u tajnosti. Ovi podaci, ispostavilo se, dovode u pitanje bezbedednost SAD, objasnio je odluku Bele kuće njen zvanični predstavnik Džor Ernest.

Objavljivanje izveštaja može da dovede u opasnost građane SAD i naše vlade u inostranstvu. Administracija predsednika je preduzela korake upozorenja kako bi osigurala odgovarajuće mere bezbednosti na objektima SAD u čitavom svetu.

U Amnesty International su vezali detalje navedene u izveštaju Senata sa informacijama iz otvorenih izvora. Kako se ispostavilo, tajni zatvori su postojali u Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji. Pored toga, pomagala je Ameriknacima u takvom svojevrsnom programu borbe protiv terorizma vlada Nemačke, bivše jugoslovenske republike Makedonije i Velike Britanije. U nekim slučajevima ove vlade su sarađivale sa CIA u zamenu za milione američkih dolara.

Američke specijalne službe su priredile lov na teroriste po čitavom svetu posle terorističkog akta 11. septembra 2001. godine. Bio je proglašen cilj – kazniti organizatore i sprečiti nove zločine. Osumnjičeni su držani u tajnim zatvorima van granica SAD, gde su ih mučili sa dosetljivošću inkvizitora. Televizijska kompanija Si-En-En, proučivši izveštaj Senata, čak je sastavila "antirejting" najšokantnijih momenata. Na prvom mestu je isceniranje pogubljenja. Na drugom praksa "žestokog hapšenja", kada su agenti CIA upadali u zatvorsku ćeliju, skidali uhapšenom odeću, vukli po dugom hodniku i tukli. Sledi imitacija davljenja. Haled Šeik Muhamed 183 puta je prošao to mučenje. Abu Zubejdu, čija krivica nije ni dokazana, 17 dana nisu davali da spava. A još su ga danima držali u tesnim sanducima, vešali glavom nadole i pretili silovanjem. Ovi podaci su se pojavili u javnosti još krajem 2013. godine, kada su dva zatovrenika Guantanama predala tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Amnesty International je uveren da je vreme poricanja i skrivanja prošlo. Vlade više ne mogu da se oslanjaju na nedokazane razloge nacionalne bezbednosti i kriju iza zavese državne tajne istinu o svojoj ulozi u mučenjima i nestanku ljudi. Šokatno odstupanje SAD od zahteva zakona poučan je primer za vlade koje se suočavaju sa sličnim zločinima, izjavljuju pravobranioci.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Fotolia/ViewApart    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.