Poljska priznaje postojanje tajnog zatvora CIA, kraj istrage bez optužnica

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska priznaje postojanje tajnog zatvora CIA, kraj istrage bez optužnica

Zbog odbijanja Amerike da pruži pravnu pomoć i dokumente, poljsko tužilaštvo završiće sredinom narednog meseca istragu o tajnom zatvoru CIA na Mazurskim jezerima priznanjem da je on postojao, ali bez optužbe činovnika i zvaničnika za torturu i mučenja u njemu.
Poljski radio RMF, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da će u obrazloženju o završetku istrage, bez optužbi, prvi put >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priznati da je u Poljskoj zaista postojao tajni zatvor CIA u koji su američki agenti prebacivali osumnjičene za terorizam i saslušavali ih koristeći metode mučenja nedopustive na teritoriji SAD.
Do sada su svi poljski zvaničnici, počev od onih u vreme kada je zatvor funkcionisao početkom prethodne decenije, na čelu sa tadašnjim premijerom Lešekom Milerom i predsednikom Aleksandrom Kvašnjevskim, poricali da je takav zatvor u Poljskoj postojao i kategorično tvrdili da čak iako ga je bilo, oni o tome ništa nisu znali, jer su imali poverenje u SAD kao saveznika.
"Priroda obaveštajne saradnje je takva da ne pitate šta saveznik radi", rekao je svojevremeno Kvašnjevski.
Povod da tužilaštvo u Krakovu zatvori nacionalnu istragu koju vodi od 2008. godine jeste uporno odbijanje SAD da pruži pravnu pomoć, odobri saslušanje osoba koje su navodno u tom privremenom centru CIA u bazi Stare Kjejkuti držane i predoči poljskom tužilaštvu poverljivi izveštaj komisije američkog Senata o tajnim zatvorima CIA i metodama saslušavanja u njima.
Od oko 6.000 strana izveštaja poljsko tužilaštvo dobilo je uvid u svega 481 stranicu i zaključke.
Od šest poljskih pravnih zahteva SAD su odbile pet i poljski tužioci došli su do zaključka da više ne mogu da dođu do dokumenata i svedočenja koji bi istragu pomerili sa mrtve tačke.
Inače, Poljsku je zbog postojnja tajnog zatvora američkih saveznika na Mazurskim jezerima osudio Evropski sud za ljudska prava.
Sud u Strazburu naložio je poljskim vlastima da plate po 100.000 evra odštete Palestincu Abu Zubajdi i državljaninu Saudijske Arabije Abd el Rahimu el Naširiju zbog toga što su prevezeni i saslušavani u tajnom zatvoru CIA u periodu od 2002. do 2003. godine.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu optužio je tada Poljsku da oteže nacionalnu istragu o tajnim zatvorima i o tome da li je neko od poljskih zvaničnika i državnih činovnika zloupotrebio položaj kada je dozvolio da CIA otvori tajni zatvor i saslušava u njemu osumnjičene zabranjenim metodama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.