Otvoreno pismo UN-a Obami

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo UN-a Obami

Istražitelji UN pozvali su Baraka Obamu da ispuni principe za koje se SAD zalažu širom sveta i objavi odavno završeni izveštaj o metodama ispitivanja CIA.

U otvorenom pismu iz Ženeve, sedam istražitelja i akademskih pravnih stručnjaka, navodi da bi objavljivanje izveštaja komiteta američkog Senata pozdravile žrtve torture svuda u svetu, preneo je Rojters.

"Kao država koja javno ističe svoje uverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da poštovanje istine prethodi poštovanju vladavine prava, i kao država koja često poziva na transparentnost i odgovornost u drugim državama, SAD moraju da se uzdignu i ispune standarde koje su postavile sebi i drugima", stoji u otvorenom pismu.

Komitet američkog Senata proveo je četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika DŽordža Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

"Žrtve torture i borci za ljudska prava sirom zemlje biće ojačani ukoliko zauzmete snažan stav u podršci transparentnosti", navodi se u otvorenom pismu Obami.

"Nasuprot tome, ukoliko se povinujete zahtevima CIA za nastavkom tajnosti po ovom pitanju, oni koji izbegavaju odgovornost sigurno će zloupotrebiti to odluku kako bi ojačali svoju politiku u sopstvenim zemljama", dodaje se u pismu.

U sedmočlanom timu istražitelja su jedan Amerikanac i tri Latinoamerikanaca, koji rade na američkim univerzitetima, pokrivajući oblasti poput torture, proizvoljne egzekucije i slobode govora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istražitelji UN uputili otvoreno pismo Obami zbog kontroverznih metoda CIA

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 00:44

Istražitelji Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvali su danas američkog predsednika Baraka Obamu da ispuni principe za koje se SAD zalažu širom sveta i objavi odavno završeni izveštaj o metodama ispitivanja Centralne obaveštajne agencije (CIA)...U otvorenom pismu iz Ženeve, sedam istražitelja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.